Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CEOs τραπεζών: Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επιχειρήσεις-νοικοκυριά

Τι δήλωσαν οι τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών και ο υφυπουργός Οικονομίας Γ. Ζαββός για τα NPLs, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΑΕΠ, τη βιώσιμη οικονομία και επιχειρηματικότητα και τις επόμενες προκλήσεις.

CEOs τραπεζών: Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επιχειρήσεις-νοικοκυριά

Την κοινή πεποίθηση ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ανοίξει τη νέα του, αναπτυξιακού χαρακτήρα, σελίδα και πως είναι έτοιμο να επιτελέσει το έργο του, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 10ετία εξέφρασαν στο φόρουμ των Δελφών οι διευθύνοντες σύμβουλοι Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου,  Παύλος Μυλωνάς και Β. Ψάλτης (φωτ. από αριστερά προς δεξιά), αλλά και ο αρμόδιος για τα χρηματοοικονομικά υφυπουργός Οικονομίας Γ. Ζαββός.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Ζαββός χαρακτήρισε την εξυγιαντική μεταρρύθμιση του Ηρακλή ως την κορυφαία εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση που υλοποίησε η ελληνική κυβέρνηση από τις εκλογές έως σήμερα όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα.

«Ο Ηρακλής αποτελεί τον καταλύτη για το μπαράζ των πρόσφατων αναβαθμίσεων των τραπεζών από τους ξένους οίκους», τόνισε και πρόσθεσε: «Το σχέδιο του Ηρακλή δεν επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο και στις θετικές του επιπτώσεις είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες θα μειώσουν κατά 60 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα στρέψουν πλέον τη ρευστότητά τους στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τους ξένους επενδυτές και ανοίγει την πόρτα για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος».

Φωκίων Καραβίας

Η χώρα αλλά και το τραπεζικό σύστημα έχει γυρίσει σελίδα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας. «Μετά από πολλές συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες είχαν αρνητικό χρωματισμό, στοχαζόμαστε πλέον την ανάπτυξη και όχι την επιβίωση», ανέφερε και επισήμανε πως η Eurobank πρωτοστάτησε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το 2021 θα καταφέρει να έχει μονοψήφιο δείκτη NPs. Η κερδοφορία αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, το κλειδί για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και πλέον τίθενται οι εξής δύο στόχοι: Πρώτον, η ανάγκη και η δυνατότητα χρηματοδότησης με σύνεση και ευθύνη των βιώσιμων επιχειρήσεων, με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Δεύτερον, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, οι τράπεζες στοχεύουν να μη μείνουν πίσω στις τεχνολογικές υποδομές, με αιχμή την ψηφιακή προσπάθεια που καταβάλλεται και από το ίδιο το δημόσιο.

«Οι τέσσερις τράπεζες επενδύουν 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε νέες τεχνολογίες και νέες μορφές εξυπηρέτησης», ανέφερε. Μιλώντας για τη Eurobank, τόνισε ότι θα βρεθεί στην πρωτοπορία με βάση το στρατηγικό σχέδιο της επόμενης δεκαετίας εντός και εκτός των συνόρων, καθώς διατηρεί ισχυρή παρουσία σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χρήστος Μεγάλου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στο σχέδιο Sunrise, που οδηγεί την τράπεζα στην εξυγίανση αλλά και στον μετασχηματισμό της, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο Χρήστος Μεγάλου στάθηκε ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφέρθηκε στην υπηρεσία KYC, μίλησε για την ανάγκη e-πωλήσεων σε προϊόντα bancassurance, μέχρι δάνεια που ετοιμάζει αλλά και ήδη τρέχει η τράπεζα.

Τόνισε ότι η ψηφιακή επανάσταση απελευθερώνει τον χρόνο του προσωπικού των τραπεζών, έτσι ώστε να αποκτήσουν τον ρόλο του συμβούλου στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Χρ. Μεγάλου τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί γρήγορα, γιατί η ταχύτητα στη χρήση των κεφαλαίων θα μας κρίνει τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παύλος Μυλωνάς

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 10% τα τρία επόμενα τρίμηνα, κλείνοντας το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης 4,5%. Για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε πως αποτελεί μοναδική ευκαιρία, δώρο, για να αλλάξει σελίδα η χώρα, πως έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μια καλή βάση και πως οι εμβολιασμοί έτσι όπως γίνονται αναμένεται να βοηθήσουν τα έσοδα από τον Τουρισμό, κάνοντας εφικτό τον στόχο για 50% των εσόδων του 2019, ίσως και παραπάνω.

Βασίλης Ψάλτης

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης στα πλεονεκτήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στην ανάγκη του brain gain, την οποία η τράπεζα εξυπηρετεί προκειμένου να εμπλουτίσει το προσωπικό της.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία, καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες και ευφορία και δίνει τη δυνατότητα, εφόσον το αξιοποιήσουμε σωστά, να αφήσουμε πίσω μας το επενδυτικό κενό», ανέφερε. Οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, είναι έτοιμες και αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο μηχανισμό για να συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όχι μόνο στο κομμάτι αυτό αλλά και στις επιδοτήσεις καθώς έχουν δυνατές σχέσεις με τους πελάτες. Τόνισε μάλιστα ότι το Ταμείο θα φέρει «αλλαγή της δομής της ελληνικής οικονομίας και απαιτεί εξαγορές και συγχωνεύσεις σε εταιρικό επίπεδο, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας λόγω μεγέθους».

Οι τομείς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος είναι η πράσινη οικονομία, οι εξαγωγές, η μεταποίηση, ο αγροτοδιατροφικός και τα logistics. Ωστόσο, επισήμανε πως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει ανάγκη να ξεπεράσουν τα προβλήματα του παρελθόντος και να κάνουν άλματα στην εταιρική τους διακυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v