Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Σε ένα μήνα 33.117 αιτήσεις για το «Γέφυρα 2»

«Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Προσέθεσε πως 75.370 φυσικά πρόσωπα αντί να πληρώνουν τη δόση στην τράπεζα, την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σταϊκούρας: Σε ένα μήνα 33.117 αιτήσεις για το «Γέφυρα 2»

Στην παράταση που έχει ανακοινωθεί έως τις 31 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, το πρόγραμμα παρέχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία (υπενθυμίζοντας πως η στήριξη αφορά στην κρατική επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων).

«Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση», υπογράμμισε και τόνισε πως μέσα σε σχεδόν ένα μήνα -από τις 5 Απριλίου μέχρι σήμερα- έχουν υποβληθεί οριστικά 33.117 αιτήσεις, από τις οποίες «18.685 είναι αιτήσεις από πολύ μικρές επιχειρήσεις, 10.371 από ελεύθερους επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 3.430 από μικρές επιχειρήσεις και 631 από μεσαίες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1», ο υπουργός σημείωσε πως έχουν ήδη επιδοτηθεί 118.841 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 75.370 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά έξι φάσεις πληρωμών (από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021).

Μιλώντας στη Βουλή προσέθεσε πως «75.370 φυσικά πρόσωπα αντί να πληρώνουν αυτά τη δόση στην τράπεζα, την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός». «Για πρώτη φορά επιβραβεύεται στη χώρα η συνέπεια», σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε τροπολογία με πρόσθετα μέτρα στήριξης, η οποία κατατέθηκε χθες και ψηφίζεται σήμερα. «Το συνολικό κόστος των μέτρων -μείωση προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα, μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδημάτων νομικών προσώπων, απαλλαγή επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης για 2021 και το 2022- ανέρχεται στα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε. Για να σημειώσει, «906 εκατομμύρια ευρώ για το 2021, 950 εκατομμύρια για το 2022 και 112 εκατομμύρια για το 2023».

«Δεν δικαιούται κανένας να μιλά για αποτυχία της κυβέρνησης, όταν είμαστε -σε λιγότερο από δύο χρόνια και παρά την υγειονομική κρίση- απολύτως συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις όσον αφορά στην ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική και ιδιαίτερα τη φορολογική πολιτική», ανέφερε ο Χ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή. «Η στόχευσή μας επεκτείνεται στην επόμενη ημέρα και στην ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα», είπε και προσέθεσε, «εμείς σε αντιδιαστολή με την αξιωματική αντιπολίτευση θέλουμε την κανονικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v