Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Βελτίωση των θεσμών και της διακυβέρνησης σε αρκετούς τομείς βλέπει η Moody’s. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα το αυξημένο χρέος.

Moody’s: Οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας ισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη, με το υψηλό δημόσιο χρέος της, που παραμένει και η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γράφει σε νέα έκθεσή της η Moody’s, η οποία την Παρασκευή δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της, το πιστωτικό προφίλ της χώρας αντανακλά το σχετικά υψηλό επίπεδο πλούτου της, σε σύγκριση με το μέτριο μέγεθος της οικονομίας της και την εξίσου μέτρια οικονομική διαφοροποίηση. Η νυν κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς. Έτσι, η χώρα επωφελείται μιας ευνοϊκής διάρθρωσης χρέους, ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας ενώ και το χρέος συνοδεύεται από προσιτούς όρους σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα δεχόταν "ανοδική πίεση" στην περίπτωση που η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέφερε απτά αποτελέσματα υπό τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και θα αύξανε περαιτέρω και θα παγίωνε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει ο συγγραφέας της έκθεσης της Moody’s Steffen Dyck. «Αντιθέτως, η αξιολόγηση θα δεχόταν πτωτική πίεση, εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ελλάδας αντιστραφεί, βάζοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης».

Ως προς την πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρει πως διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε έντονη συρρίκνωση το 2020, αλλά τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ παραμένει το αυξημένο επίπεδο χρέους, που ανερχόταν στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί η Moody’s.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v