Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική έκπληξη με ύφεση μόνο 2,3% το 1ο τρίμηνο

Πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά το lockdown. Η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ το ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά (4,4%) έναντι του 4ου τριμήνου του 2020.

Θετική έκπληξη με ύφεση μόνο 2,3% το 1ο τρίμηνο

Εντυπωσιακές αντοχές επέδειξε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την ύφεση να περιορίζεται σε μόλις 2,3%, μακράν των προβλέψεων με τις οποίες είχε στηριχθεί ο προϋπολογισμός και αφορούσαν σε ύφεση 11,3%. Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται ανάπτυξη 4,4% έναντι του 4ου τριμήνου του 2020.

Οι παραδοχές του προϋπολογισμού, μάλιστα, είχαν συνταχθεί το Νοέμβριο, όταν κανένας στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το lockdown θα διατηρούνταν μέχρι και τα τέλη Απριλίου και η ισχύς των μέτρων στήριξης θα έπιανε καλοκαίρι. Στην καρδιά του πρώτου τριμήνου μάλιστα δεν έλειπαν εκτιμήσεις ότι η ύφεση μπορεί να αγγίξει και το 15%. 

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις σταδιακά βελτιώθηκαν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική, εξετάζοντας πρόσφατα στοιχεία, είχε υποστηρίζει ότι υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2021 μικρότερη του 7,5% ετησίως (αρχική εκτίμηση ΕΤΕ: -9,5% ετησίως - Μάρτιος 2021).

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν σε προσωρινά στοιχεία και δεν πρέπει να αποκλειστεί ενδεχόμενο ουσιαστικής αναθεώρησης. 

Οσον αφορά το 2020, οι νεότερες εκτιμήσεις της στατιστικής αρχής, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν μεταβάλλουν την ύφεση του προηγούμενου έτους (8,2%).

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί έως τώρα από τη Eurostat, η ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο γνώρισε συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 1,8%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Πορτογαλία (-5,4% του ΑΕΠ) και στην Ισπανία (-4,3%). Υφεση 3% είχε η Γερμανία και 1,4% η Ιταλία. Αντίθετα, Γαλλία και Λιθουανία κατέγραψαν θετικό πρόσημο, πάντα σε ετήσια βάση.

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,0% σε σχέση με το 4o
  • τρίμηνο του 2020.
  • εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,3%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v