Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Καταστηματάρχες θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους

Η Επιτροπή Βιοηθικής θα γνωμοδοτήσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με «σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», τόνισε. Σύντομα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις «διευκολύνσεις» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι.

Μητσοτάκης: Καταστηματάρχες θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους

Δημόσια γνωμοδότηση για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές φροντίδας υγείας ζήτησε από την Επιτροπή Βιοηθικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε μιλώντας στη Βουλή, η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη γνωμοδότηση, θα αποφασίσει με ευαισθησία αλλά και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των «προνομίων» (δήλωσε πως ο ίδιος προτιμά τον όρο «διευκολύνσεις»). Η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα θα διαδεχτεί τις σημερινές εκκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις «διευκολύνσεις» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι. Η συζήτηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και επίσημη αφετηρία θα είναι η χρονική στιγμή που όλοι οι πολίτες θα έχουν γρήγορη πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν.

«Ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει, για παράδειγμα, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο κατάστημά του μόνο εμβολιασμένους πολίτες».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα σημείωσε πως «έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας αρκεί να κρατήσουμε σταθερό το σκάφος και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του». Εκτενή αναφορά στα θετικά μηνύματα που έρχονται το τελευταίο διάστημα από τη μάχη ενάντια στην πανδημία (μείωση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία) αλλά και στα περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχουν περιοχές που υστερούν στους εμβολιασμούς, καλώντας και τους βουλευτές να συνδράμουν ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών. «Ο μαζικός εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε πως πρέπει να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να βαδίσει με τη χώρα μπροστά. Σημείωσε πως «περάσαμε έναν χειμώνα τυφλών καταγγελιών» και έκανε λόγο για «μικρόψυχη αμφισβήτηση». Συνέχιζε κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες κουβέντες για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων» και για «χλευασμό» των self tests και του πιστοποιητικού Covid. Πρόσθεσε πως στην πορεία φάνηκε «ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιος ο μίζερος παρατηρητής από την κερκίδα».

Στα θέματα της οικονομίας ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναμενόμενη εκταμίευση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ (και είναι παράλληλα έτοιμη να υποβάλλει το σχέδιο της για το νέο ΕΣΠΑ). Όσον αφορά στο ψηφιακό πιστοποιητικό, υπογράμμισε πως είναι μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας και υπογράμμισε πως είναι μια ελληνική πρωτοβουλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v