Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορές άνω των 29 δισ. συγκέντρωσε το ελληνικό 10ετές

(upd2) Μειώθηκε στο 0,92% το επιτόκιο για το ελληνικό 10ετές (mid swap+82 μονάδες βάσης), λόγω υψηλής ζήτησης από διεθνείς επενδυτές. Εκλεισε το βιβλίο για την επανέκδοση του τίτλου. Αντλούνται 2,5 δισ. ευρώ.

Προσφορές άνω των 29 δισ. συγκέντρωσε το ελληνικό 10ετές

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε, με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά την απόδοση να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 90 μονάδες βάσης ή 1%, για την επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς τίτλου ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2031, που είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους (27/1/2021).

Η υψηλή ζήτηση, ωστόσο, που έφτασε γρήγορα πάνω από τα 19,5 δισ. ευρώ, οδήγησε στη μείωση της καθοδήγησης στο 0,95% (mid swap συν 85 μονάδες βάσης).

Θετική κρίνεται και η διανομή των τίτλων, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για καλή ποιότητα των κεφαλαίων. Οπως προκύπτει από την ανάλυση του ΟΔΔΗΧ, το 69% της έκδοσης καλύφθηκε από "πραγματικό χρήμα", με το 22% να καλύπτεται από τις τράπεζες, το 3% από κεντρικές τράπεζες και το 6% από hedge funds. 

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν το βιβλίο προσφορών στις διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Τον Ιανουάριο είχαν συγκεντρωθεί 3,5 δισ. ευρώ, με το κουπόνι στο 0,75%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, οι joint bookrunners του βιβλίου ήταν οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Η τρέχουσα επενδυτική αξιολόγηση της χώρας είναι Ba3 / BB / BB / BBL (Moody's stable outlook, S&P positive outlook, Fitch stable outlook και DBRS stable outlook), δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα για τις S&P και Fitch Ratings.

Η έκδοση του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη κοινοπρακτική (syndicate) έκδοση της φετινής χρονιάς, συνολικής έκτασης 3,5 δισ. ευρώ, με κουπόνι 0,75% και πραγματική απόδοση 0,807% (Mid Swaps + 100 bps). Η συναλλαγή αντιμετωπίστηκε από την αρχή με πολύ ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές και οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 22 δισ. ευρώ σχεδόν με το άνοιγμα. Δεδομένης της ισχυρής δυναμικής της έκδοσης, το βιβλίο αυξήθηκε περαιτέρω και έκλεισε με πάνω από 29 δισ. ευρώ και το τελικό μέγεθος να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 33 δισ. ευρώ), οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2021 και οι αγορές από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

Οι εξελίξεις τρέχουν καθώς αναμένεται την Πέμπτη μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σχετικά με τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, με την προσδοκία τη χαμηλή πορεία των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v