Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτονική η ζήτηση για «χρυσή βίζα»

Ανασταλτικός παράγοντας για το πρόγραμμα η πανδημία. Διευκολύνσεις από την κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδυτών. Μακράν στην πρώτη θέση των χορηγήσεων οι πολίτες της Κίνας. Πώς κατανέμονται ανά χώρα οι άδειες πενταετούς διαμονής.

Υποτονική η ζήτηση για «χρυσή βίζα»

Μόλις 117 «χρυσές βίζες», δηλαδή αδειών πενταετούς διαμονής στη χώρα μας σε πολίτες τρίτων χωρών, χορηγήθηκαν το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021.

Η απογοητευτική αυτή επίδοση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έρχεται ως συνέχεια των χαμηλών πτήσεων που κατέγραψε το πρόγραμμα Golden Visa το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο χορηγήθηκαν συνολικά 938 άδειες διαμονής σε άτομα που προχώρησαν σε αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ στη χώρα μας.

Πέραν, όμως, της απόκτησης ακίνητης περιουσίας, πλέον, χρυσή βίζα μπορεί να χορηγηθεί και σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον πραγματοποιήσουν άυλη επένδυση στην Ελλάδα σε συγκεκριμένες μορφές τίτλων ή τραπεζική κατάθεση που υπερβαίνει σε αξία τις 400.000 ευρώ, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε μέσω νομικών οντοτήτων.

Οι παραπάνω πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους στα οποία χορηγείται άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής των συντηρούντων, καθώς και από βοηθητικό προσωπικό, εφόσον πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επειδή το πρόγραμμα Golden Visa έχει πληγεί βαρύτατα από την πανδημία, η ελληνική κυβέρνηση για να τονώσει το ενδιαφέρον, προχώρησε από τα τέλη του περασμένου έτους σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται χρονικό περιθώριο ενός έτους στους ενδιαφερόμενους, από τη στιγμή που θα υποβάλουν την αίτηση έως ότου έρθουν στη χώρα, καθώς βρίσκονται ακόμη σε ισχύ οι περιορισμοί μετακινήσεων.

Ειδικότερα, με το άρθρο 155 του Νόμου 4764/23-12-2020, οι πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα Golden Visa μπορούν να υποβάλουν αίτηση άδειας διαμονής, μέσω πληρεξουσίου, χωρίς να πρέπει να έχουν εισέλθει προηγουμένως στη χώρα. Η σύνταξη του πληρεξουσίου γίνεται ενώπιον Ελληνικής Προξενικής Αρχής.

Στη συνέχεια, ο αιτών θα πρέπει μέσα σε διάστημα 12 μηνών από τη χορήγηση της βεβαίωσης κατάθεσης της αίτησης να εισέλθει στην Ελλάδα και να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία τα απαιτούμενα βιομετρικά στοιχεία.

Από την έναρξη του προγράμματος Golden Visa το 2014 έως τον Μάιο του 2021 έχουν χορηγηθεί συνολικά 8.692 άδειες διαμονής, ενώ αν προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών, ο αριθμός ανέρχεται στις 26.123 άτομα.

Η συντριπτική πλειονότητα των αδειών έχει χορηγηθεί σε πολίτες της Κίνας, καθώς έχουν «αποσπάσει» τις 6.190 από τις 8.692 χρυσές βίζες. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται πολίτες της Τουρκίας με 541 άδειες και ακολουθούν οι Ρώσοι με 474. Ενδιαφέρον για την απόκτηση ελληνικής χρυσής βίζας εκδηλώνεται από πολίτες χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου καθώς και της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, μετά την Κίνα, την Τουρκία και τη Ρωσία, ακολουθεί ο Λίβανος με 226 άδειες, η Αίγυπτος με 199, το Ιράν με 152, το Ιράκ με 112, η Ουκρανία με 87, η Ιορδανία με 74, η Συρία με 69, ενώ οι υπόλοιπες 569 άδειες διαμονής έχουν χορηγηθεί σε πολίτες άλλων χωρών.

Ως προς τις συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους, πάλι, όπως είναι φυσικό, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίνα με 18.905 άδειες.

Ακολουθεί η Τουρκία με 1.477 άδειες, η Ρωσία με 1.278, ο Λίβανος με 715, το Ιράν με 489, η Αίγυπτος με 477, το Ιράκ με 441, οι ΗΠΑ με 247, η Συρία με 244, η Ιορδανία με 225, ενώ 1.625 άδειες έχουν δοθεί σε πολίτες λοιπών χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v