Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έπεσαν οι διακόπτες με την πρόσφατη κακοκαιρία

Οι πλημμύρες, οι κεραυνοί και το αδύναμο σημείο του συστήματος. Η διαφορά της μπόρας του Σαββάτου με την καταστροφή που προκάλεσε η «Μήδεια». Πώς προετοιμάζεται για την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση ο ΑΔΜΗΕ.

Γιατί έπεσαν οι διακόπτες με την πρόσφατη κακοκαιρία

Σε σφοδρή ηλεκτρική καταιγίδα, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, αποδίδονται οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στα δίκτυα χαμηλής, υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Ήταν γρήγορες και αναπόφευκτες διακοπές, ανέφεραν στο Euro2day.gr πηγές των αρμόδιων Διαχειριστών, και δεν συγκρίνονται με τις ανάλογες που έγιναν στο πέρασμα της «Μήδειας», τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε οι πτώσεις δέντρων προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Κι αν η πτώση κεραυνών θεωρείται προβλέψιμο και διαχειρίσιμο φαινόμενο, αρκεί να μην προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από ένα βραχυκύκλωμα, πολλά στοιχεία του δικτύου της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (αρμοδιότητα ΔΕΔΔΗΕ), κυρίως, μετασχηματιστές ισχύος, βρίσκονται σε υπόγειους χώρους και είναι ευάλωτα στις πλημμύρες, όπως αυτές που συνέβησαν το Σάββατο.

  • Στην περίπτωση πλημμύρας, τα πράγματα δυσκολεύουν και η διακοπή της ηλεκτροδοτότησης διαρκεί περισσότερη ώρα, καθώς απαιτείται η παρέμβαση ειδικών συνεργείων για την αποκατάσταση του προβλήματος.
  • Αντίθετα, όταν πέφτει ένας κεραυνός στις γραμμές μεταφοράς και προκαλεί απλά βραχυκύκλωμα, τότε η λειτουργία τους αποκαθίσταται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς προστατεύονται από αυτόματα συστήματα ασφάλειας.

Ειδικότερα, το Σάββατο εντοπίστηκε απώλεια φορτίου σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ρουφ, Μενίδι), γιατί σημειώθηκε κεραυνικό πλήγμα για 7-8 λεπτά σε εγκαταστάσεις υψηλής και υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Κεραυνός έπληξε ζυγό 150 KV στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, χωρίς, όμως, να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία, πέραν του βραχυκυκλώματος.

Ζημιές σε μετασχηματιστές ισχύος εξαιτίας των πλημμυρών διαπιστώθηκαν σε δύο υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή του Ψυχικού, που επηρέασαν τις γραμμές διανομής στο Χαλάνδρι, στη Νέα Ιωνία και στα Βριλήσσια. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Χαλάνδρι και στη Νέα Ιωνία διήρκεσε περίπου για ένα 15λεπτο, το μέγιστο, ενώ κράτησε μία ώρα στα Βριλήσσια. Μεγαλύτερες απώλειες στο σύστημα διανομής δεν υπήρξαν.

Προετοιμασία για το καλοκαίρι

Γραμμές άμυνας για την ασφάλεια του Συστήματος έχει καταστρώσει ήδη ο ΑΔΜΗΕ, ενόψει της εξυπηρέτησης των υψηλών φορτίων που παραδοσιακά καταγράφονται το καλοκαίρι. Σε πρώτη φάση, έχει ζητήσει να μην προγραμματιστούν συντηρήσεις θερμικών μονάδων στο απόγειο της καλοκαιρινής ζήτησης (Ιούλιο-Αύγουστο), ώστε να είναι διαθέσιμες για εφεδρεία, αν παραστεί ανάγκη.

Η υψηλή ζήτηση το καλοκαίρι προβλέπεται να καλυφθεί από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής, τα υδροηλεκτρικά, τις ΑΠΕ και τις εισαγωγές ενέργειας.

Συντηρήσεις μονάδων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο ΑΔΜΗΕ, δεν προβλέπονται από σήμερα έως το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πλην δύο μονάδων του Ήρωνα (2 και 3), που θα κάνουν συντήρηση για τρεις ημέρες η κάθε μία, στο διάστημα 17-22 Ιουνίου.

Η πρώτη μονάδα που θα βγει σε συντήρηση είναι αυτή της Protergia, από τις 19 έως 28 Αυγούστου, γιατί δεν την είχε πραγματοποιήσει τους προηγούμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, είχε ζητήσει από τις συμβατικές μονάδες να μην κάνουν συντηρήσεις από την άνοιξη πέρυσι. Γι' αυτό και οι περισσότερες μονάδες έκαναν συντήρηση μέσα στον χειμώνα έως τον Μάιο.

Τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται άμεση λύση, γιατί μπορούν να μπουν στο Σύστημα πολύ γρήγορα, σε διάστημα μερικών λεπτών. Από τις ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν εκτός τις νυχτερινές ώρες, ενώ τα αιολικά αδρανούν όταν δεν υπάρχει αέρας.

Το κυρίως πρόβλημα εξυπηρέτησης μεγάλων φορτίων καταγράφεται τις νυχτερινές ώρες, όταν δεν υπάρχει η διαλείπουσα ενέργεια των ΑΠΕ. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ προτίθεται να χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες μονάδες, ακόμη και λιγνιτικές αν χρειαστεί, συν τις εισαγωγές μέσω διασυνδέσεων.

Συνήθως, η διαθέσιμη εγχώρια παραγωγή καλύπτει ακόμη και την αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού, οπότε οι εισαγωγές θεωρούνται λύση ανάγκης και δεν υπερβαίνουν το 10-20% της διαθέσιμης ισχύος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v