Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυστερήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ βλέπει η αγορά

Εμπόδια στις επενδύσεις από τα αργά βήματα διαπιστώνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Οι εκτιμήσεις για το νέο χωροταξικό σχέδιο και το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο. Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και οι ταρίφες.

Καθυστερήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ βλέπει η αγορά

Καθυστερήσεις στη νομοθέτηση όλου του πακέτου της πολιτικής για τις ΑΠΕ διαπιστώνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Και μπορεί να κρατά αποστάσεις από κατατμήσεις έργων αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις για τα αιολικά έργα στο Νυμφαίο της Φλώρινας, ωστόσο, εντοπίζει «βαθύ κράτος», που φρενάρει όλες τις επενδύσεις της χώρας.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος, παρουσία του γενικού διευθυντή Παναγιώτη Παπασταματίου και των μελών του Δ.Σ. κ.κ. Μαντά και Κατώπη, τονίσθηκε ότι «έχουμε καθυστερήσει στην προώθηση του θεσμικού πλαισίου, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Ειδικότερα, για το νέο χωροταξικό σχέδιο υποστηρίχθηκε ότι θα πρέπει να εμπεριέχει ενιαίους κανόνες για όλη τη χώρα, με διαφάνεια και σαφήνεια, καθώς και ασφάλεια δικαίου. Να λάβει υπόψη το εκδηλωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και να είναι συμβατό με την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, για να εξυπηρετεί τους στόχους τόσο του 2030 όσο και του 2050.

Το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να καταρτιστεί με γνώμονα τον συντελεστή επιτυχίας για την υλοποίηση των επενδύσεων. Σήμερα τα αιολικά έργα που υλοποιούνται σε σχέση με το αρχικά εκδηλωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν συντελεστή επιτυχίας στο 3,14%, που θα πρέπει να τριπλασιαστεί και να φθάσει στο 10%.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ αναγνωρίζει βέβαια ότι οι παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο, περιλαμβάνουν και θέματα που ξεφεύγουν από το ΥΠΕΝ. «Δεν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις», εκτιμά η διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ. «Να πάμε βήμα βήμα, να κλείσουμε τα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ και να πάμε σταδιακά και στα άλλα».

Για τα θαλάσσια αιολικά, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι πρόκειται για διακομματική πολιτική, καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση τα ενθάρρυνε. «Όσο καθυστερούμε, χάνονται άδικα ευκαιρίες στη θαλάσσια ενέργεια», πιστεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε προωθούμενες επενδύσεις έργων ΑΠΕ. Μπορεί το ΥΠΕΝ να προωθεί τις διαδικασίες για τις επενδύσεις, ωστόσο, όταν μπλέκεται κανείς με επιμέρους θέματα, όπως η αρχαιολογική υπηρεσία, ο στρατός, κ.λπ., εκεί αρχίζουν οι σκληρές αντιδράσεις, είπε ο κ. Λαδακάκος, με αποτέλεσμα η επένδυση να γίνει όνειρο θερινής νυκτός. Ο ίδιος πρότεινε οι διαδικασίες της αξιολόγησης να είναι σύντομες, χωρίς παραλογισμούς.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το θέμα του Νυμφαίου, επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε για το έργο, γιατί δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα». Τα έργα που μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο είναι στο ραντάρ της ΕΛΕΤΑΕΝ, ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Λαδακάκος, «δεν μπορούμε να κάνουμε λαϊκά δικαστήρια και να τα πετάξουμε στην πυρά. Ένα νόμιμα αδειοδοτημένο έργο δείχνει ότι έχει περάσει από κρησάρα».

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τάχθηκε κατά των κατατμήσεων έργων ΑΠΕ, τονίζοντας την ανάγκη «να μην υπάρχει το φαινόμενο της μπακλαβοποίησης» και υπέδειξε την ανάγκη «η αιολική ενέργεια να χτίσει εμπιστοσύνη με τις τοπικές κοινωνίες, που τα τελευταία χρόνια έχει διαταραχθεί».

Για το θέμα των διαγωνισμών της ΡΑΕ για ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά να υπάρχουν ειδικοί και όχι μεικτοί. «Κάτι που είναι απλό είναι πιο καλό από το περίπλοκο», διαπιστώνει η διοίκησή της, με το αιτιολογικό της διαφοροποίησης του κόστους των διαφόρων τεχνολογιών.

Σε ό,τι έχει να κάνει, τέλος, με τα μικρά φωτοβολταϊκά, που περνούν κάτω από το ραντάρ της ΡΑΕ και δεσμεύουν χώρο στο δίκτυο, η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να καλυφθούν οι κλιματικοί στόχοι μαζικά από φωτοβολταϊκά και μάλιστα μικρής κλίμακας, που έχουν «κλειδωμένες» ταρίφες. Χρειάζεται να μπουν φίλτρα σε αυτή τη διαδικασία, ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v