Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά εργασίας

Με ώθηση από τον τουριστικό κλάδο κινείται η αγορά εργασίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνη. Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στον τουρισμό, μετά την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης.

Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά εργασίας

Υποχρεωτική για το σύνολο των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου κρίθηκε η σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε προ εξαμήνου ανάμεσα σε εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την σχετική απόφαση και έτσι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, θα δεσμεύονται από τις προβλέψεις της εν λόγω Σύμβασης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι στον κλάδο θα λαμβάνουν μισθούς από 792 ευρώ μεικτά και άνω, με εξαίρεση τους νεοπροσληφθέντες, δηλαδή τους νεοεισερχόμενους ανειδίκευτους στον κλάδο που υπάγονται στη Δ' Κατηγορία, οι οποίοι θα μπορούν να αμείβονται για 15 μήνες με 740 ευρώ μεικτά, συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση.

Με την ίδια σύμβαση, διατηρείται η υποχρέωση επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων, αλλά και το επίδομα μετεκπαίδευσης της τάξης του 10%.

Στην Α' κατηγορία (ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α', μπουφετζή Α', προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α', τεχνίτη ζαχαροπλάστη), ο βασικός μισθός ορίζεται σε 863,83 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.404,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Στη Β' κατηγορία (βοηθοί υποδοχής, προϊσταμένοι πλυντηρίου - λινοθήκης, σερβιτόροι τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων - θαλαμηπόλοι, μπάρμαν, μάγειρες Β', τηλεφωνητές), ο βασικός μισθός διατηρείται στα 845,61 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.379,57 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Στη Γ' κατηγορία (βοηθοί σερβιτόρου, θυρωροί υπηρεσίας, βοηθοί μπουφέ - εστιατορίου - μπαρ, γκρουμ, μάγειρες Γ’, καμαριέρες, βοηθοί ζαχαροπλάστη), ο βασικός μισθός ορίζεται στα 828,87 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.356,98 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Τέλος, στην Δ' κατηγορία (λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων), ο βασικός μισθός διατηρείται στα 792,08 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.267,7 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων έως 31/12/2022 (ημέρα λήξης της σύμβασης) θα αμείβονται με τα μισθολογικά κλιμάκια της σύμβασης του 2017.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που κρίνεται ως θετική από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς τους διασφαλίζει ότι οι μισθοί τους θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και δεν θα… διολισθήσουν στα επίπεδα των κατώτατων αποδοχών. Επίσης, διασφαλίζεται ότι και οι μη μισθολογικοί όροι (π.χ. ωράρια εργασίας, υπερωρίες, ρεπό) θα ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων, δημιουργώντας έτσι ένα πεδίο υγιούς ανταγωνισμού.

Άλλωστε, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον Μάιο, ο τουρισμός είναι αυτός που δημιουργεί ισχυρά σημάδια ανάκαμψης στην αγορά εργασίας, μετά από μια δύσκολη χρονιά, ελέω πανδημίας κορωνοϊού. Από την ανάλυση των στοιχείων, είναι εμφανής η τεράστια επίδραση του τουρισμού, στην προσπάθεια να «ανοίξει» η αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης σε τομείς όπως καταλύματα με 44.229 νέες θέσεις εργασίας, η εστίαση (+25.480) και από απόσταση, το λιανικό εμπόριο (+4.814).

Αναλυτικά, σε σχέση με πέρυσι, που τον Μάιο η χώρα βρισκόταν σε φάση εξόδου από το α' σκληρό lockdown, δημιουργήθηκαν 62.191 περισσότερες θέσεις εργασίας. Βέβαια, αν η σύγκριση γίνει με το προ κορωνοϊού 2019, προκύπτει ότι φέτος δημιουργήθηκαν 10.118 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Ίδια εικόνα προκύπτει και για το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021, καθώς έχουν δημιουργηθεί συνολικά 177.108 νέες θέσεις απασχόλησης, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν μόλις 5.826. Σε σχέση με το α’ πεντάμηνο του 2019, όταν τότε είχαν προκύψει 265.059 νέες θέσεις εργασίας, προκύπτει μείωση κατά 87.951 θέσεων.

Ανά δραστηριότητα, φαίνεται ολοκάθαρα η θετική επίδραση του τουρισμού στις νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, η πρωτιά ανήκει στα καταλύματα (+44.229) και έπονται η εστίαση (+25.480) και από απόσταση το λιανικό εμπόριο (+4.814). Στον αντίποδα, οι περισσότερες απολύσεις (-4.300) καταγράφηκαν στην εκπαίδευση, λόγω λήξης της σχολικής περιόδου.

Ανά ειδικότητα, η πρώτη θέση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανήκει στους σερβιτόρους, τους τραπεζοκόμους και τους μπάρμαν (+23.129). Ακολουθούν οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων (+14.569) και οι καμαριέρες (+9.407).

Τέλος, σε επίπεδο περιφέρειας, οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας προέκυψαν στο Νότιο Αιγαίο (+30.757) και έπονται η Κρήτη (+19.332), η Κεντρική Μακεδονία (+11.688) και τα Ιόνια Νησιά (+9.150).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v