Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο μεταφοράς έργων από το ΠΔΕ στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Αρχίζει και στην πράξη η εφαρμογή του ΕΠΑ. Ποια έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα «περάσουν» στο νέο πρόγραμμα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Το σχέδιο μεταφοράς έργων από το ΠΔΕ στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Στο «νεότευκτο» Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) μπορούν να μεταφερθούν, υπό μια σειρά προϋποθέσεων, έργα τα οποία είχαν εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το έτος 2021. Επισημαίνεται ότι το ΕΠΑ έχει πενταετή διάρκεια (2021-2025) και θα χρηματοδοτεί έργα, αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Μάλιστα για την πρώτη περίοδο 2021-2025 θα διατεθούν 10 δισ. ευρώ.

Οι προϋποθέσεις μεταφοράς καθορίζονται με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, στόχος της οποίας (απόφασης) είναι η η διασφάλιση της ομαλής και έγκαιρης ένταξης έργων ήδη εγγεγραμμένων στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ 2021, στα Προγράμματα Ανάπτυξης της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2025 του ΕΠΑ και ο προσδιορισμός της διαδικασίας σταδιακής ενεργοποίησης των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης (ΤΠΑ/ΠΠΑ) του ΕΠΑ 2021-2025 από την 1η Ιουλίου 2021 και εξής.

Σύμφωνα με την απόφαση, μεταφέρονται στο ΕΠΑ ως συνεχιζόμενα έργα, χωρίς την έκδοση πρόσκλησης ή ανακοίνωσης πρόθεσης χρηματοδότησης, και εντάσσονται αυτοδίκαια στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του φορέα χρηματοδότησής τους, έργα τα οποία την 30ή Ιουνίου 2021 πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) είναι εγγεγραμμένα στο ΠΔΕ 2021,

β) χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και

γ) έχουν αναλάβει νομική δέσμευση/ΝΟΔΕ (σύμβαση ή άλλη ισοδύναμη πράξη) ή βρίσκονται στη φάση κατακύρωσης του αποτελέσματος του Διαγωνισμού (διαγωνιστική διαδικασία σε εξέλιξη) ή έχει εκδοθεί διοικητική πράξη του αρμοδίου οργάνου περί έγκρισης των τευχών διακήρυξης.

Για τα παραπάνω έργα της παραγράφου υπολογίζεται και μεταφέρεται στο ΕΠΑ:

α) όπου έχει αναληφθεί ΝΟΔΕ πριν από την ημερομηνία έναρξης της πρώτης Προγραμματικής Περιόδου του ΕΠΑ 2021-2025, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του προϋπολογισμού τους (δηλαδή το συνολικό ποσό ΝΟΔΕ μείον πληρωμές μέχρι 30 Ιουνίου 2021). Για συνεχιζόμενα έργα που υλοποιούνται με παραπάνω από ένα υποέργα, εφόσον έχει αναληφθεί τουλάχιστον μία ΝΟΔΕ, που δεν αντιστοιχεί στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, υπολογίζεται και μεταφέρεται στο ΕΠΑ προϋπολογισμός ίσος με το άθροισμα του ανεκτέλεστου υπόλοιπου των νομικών δεσμεύσεων και του μη συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού των λοιπών υποέργων.

β) όπου δεν έχει συναφθεί ΝΟΔΕ πριν από την ημερομηνία έναρξης της πρώτης Προγραμματικής Περιόδου του ΕΠΑ 2021-2025, μεταφέρεται είτε ο συνολικός προϋπολογισμός εγγραφής του έργου στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ είτε ο προϋπολογισμός των Τευχών Διακήρυξης.

Στο ΕΠΑ μεταφέρονται και τα εν εξελίξει (συνεχιζόμενα) έργα τα οποία αφορούν σε επαναλαμβανόμενες δράσεις με ομοειδές φυσικό αντικείμενο, ανεξαρτήτως της κατάστασης προόδου των υποέργων τους. Εντάσσεται προς χρηματοδότηση στο ΕΠΑ το υπόλοιπο του προϋπολογισμού τους, δηλαδή ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μείον τις συνολικές πληρωμές ΠΔΕ έως και την 30ή Ιουνίου 2021. Ο προϋπολογισμός ένταξης των έργων αυτών στο ΕΠΑ δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τη διαφορά μεταξύ του συνολικού ποσού των ΝΟΔΕ και του συνολικού ποσού πληρωμών ΠΔΕ.

Σε ό,τι αφορά τα εν εξελίξει (συνεχιζόμενα) έργα επαναλαμβανόμενων δράσεων με μη ομοειδές φυσικό αντικείμενο, τροποποιούνται ως προς τον προϋπολογισμό τους, ώστε να ισούται με το συνολικό ποσό των ΝΟΔΕ ή με το συνολικό ποσό των πληρωμών του ΠΔΕ, εφόσον είναι μεγαλύτερο.

Προς χρηματοδότηση στο ΕΠΑ εντάσσεται και έργο με προϋπολογισμό ίσο με το άθροισμα των ΝΟΔΕ μείον τις πληρωμές του ΠΔΕ, που έλαβαν χώρα το αργότερο έως και την 30ή Ιουνίου 2021.

Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας του ΤΠΑ/ΠΠΑ που συνάδει με τη στοχοθεσία του υποέργου με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Στην περίπτωση που το άθροισμα των ΝΟΔΕ μείον τις πληρωμές του ΠΔΕ έως και την 30ή Ιουνίου 2021 είναι μηδενικό ή αρνητικό, το έργο δεν εντάσσεται στο ΕΠΑ και συνεχίζει να πληρώνεται από τις υφιστάμενες πληρωμές ΠΔΕ.

Για την ένταξη των έργων που δεν εμπίπτουν στη μεταφορά εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο δεύτερο κεφάλαιο της ΥΑ αρ. 62564/4.6.2021 (Β’ 2442) «Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου - Κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΠΑ 2021-2025».

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς, η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης προσδιορίζει τα προτεινόμενα για μεταφορά έργα και αποστέλλει στην Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Δι.Δι.Ε.Π.) μέσω ηλεκτρονικής επιστολής, μέχρι τις 12 Ιουλίου 2021, πίνακα με αναλυτικά στοιχεία ανά έργο που περιλαμβάνουν

α) τον τίτλο του έργου

β) τον ενάριθμο κωδικό εγγραφής του έργου στο ΠΔΕ,

γ) τον συνολικό προϋπολογισμό εγγραφής του έργου στο ΠΔΕ,

δ) τον προϋπολογισμό της Διακήρυξης ή το ποσό της/των ΝοΔε,

ε) το ποσό πληρωμών ΠΔΕ που έχουν πραγματοποιηθεί για το έργο έως και την 30η Ιουνίου 2021,

στ) τον προϋπολογισμό του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΑ και

ζ) τον Άξονα Προτεραιότητας του Προγράμματος Ανάπτυξης, στον οποίο δύναται να ενταχθεί το έργο.

Η Δι.Δι.Ε.Π. επιβεβαιώνει τα στοιχεία και ολοκληρώνει τη μεταφορά των έργων στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΠΑ.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Δι.Δι.Ε.Π. ενημερώνει τη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης για την ολοκλήρωση της μεταφοράς.

Στη συνέχεια, η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης, για τα έργα που μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα ευθύνης της, εκδίδει αποφάσεις ένταξης το αργότερο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία μεταφοράς κάθε έργου στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΠΑ, και μεριμνά για τη συμπλήρωση του συνόλου των πεδίων του Τεχνικού Δελτίου Έργου και τη συγκέντρωση των λοιπών εγγράφων που κατά την κρίση της απαιτούνται για την αποτελεσματική παρακολούθηση του έργου στην Προγραμματική Περίοδο ΕΠΑ 2021-2025.

Η έγκριση των ΤΠΑ/ΠΠΑ πραγματοποιείται, ανάλογα με την ετοιμότητα των φορέων σχεδιασμού, το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Μετά την 1η Ιουλίου 2021, οι πληρωμές των έργων βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΤΠΑ/ΠΠΑ, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έγκρισής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v