Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία πλειοψηφία στο ν/σ για απλούστευση αδειοδότησης επιχειρήσεων

Υπέρ τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ 25

Ευρεία πλειοψηφία στο ν/σ για απλούστευση αδειοδότησης επιχειρήσεων

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Υπέρ τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ 25.

«Είναι ένα νομοσχέδιο, που πραγματικά βοηθάει και δίνει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, απλουστεύοντας τις διαδικασίες» σημείωσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου τόνισε πως : Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Το δεύτερο αφορά ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή δραστηριότητα. Το τρίτο περιλαμβάνει τις διατάξεις για την αντιμετώπιση της παράνομης εμπορίας απομιμητικών και παραποιημένων αγαθών και μέσω διαδικτύου. Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του υπογράμμισε πως «είναι πραγματικά ένα νομοσχέδιο το οποίο βάζει άλλο ένα πετραδάκι στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης υπογράμμισε πως «το παρόν σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης και άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων. Κάτι το οποίο αποτελεί πράγματι αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και εν τέλει τη διευκόλυνση του επιχειρείν». Ωστόσο σημείωσε πως «δεν μπορεί να προχωρά κατά τρόπο αποσπασματικό και αποκομμένο από την παρούσα οικονομική πραγματικότητα, αλλά και από τις συνολικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα σημείωσε «στηρίζουμε επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρά τις σημαντικές ενστάσεις για τη συνολική στρατηγική και πολιτική της κυβέρνησης. Παρά τους δικαιολογημένους φόβους μας, ότι η υπερβολική εστίασή σας στην εκ των προτέρων αδειοδότηση, ενδεχομένως, θα σημάνει σημαντικές εκπτώσεις στην ελεγκτική διαδικασία. Μας προβληματίζει αυτή η εμμονή σας, να υποτιμάτε το γεγονός, ότι έστω και μετά την αδειοδότηση, θα υπάρξει έλεγχος. Και γι’ αυτό ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε στενά την πρακτική υλοποίησης της μεταρρύθμισης».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο ειδικός αγορητής Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε πως «τοποθετηθήκαμε θετικά επί της αρχής καθώς κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που έχει στόχο την απλούστευση διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους ειδικά όταν η οικονομία φέρνει πάρα πολλές πληγές από το πέρασμα της πανδημίας».

Ωστόσο ο κ. Κατρίνης προσέθεσε πως «διατυπώσαμε ένα γενικότερο προβληματισμό ως προς την αποσπασματικότητα των ρυθμίσεων και την αποτελεσματικότητα. Πρέπει κάποια στιγμή να ενημερωθούμε για το κατά πόσον και η προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία- ψηφίστηκε λίγους μήνες πριν- έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά και τη διευκόλυνση αλλά και τον αριθμό των ενάρξεων που δρομολογήθηκαν βάσει της νέας διαδικασίας».

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ασκώντας έντονη κριτική. «Πρόκειται για ρυθμίσεις, οι οποίες όπως και όλες οι αντίστοιχες παλαιότερες οδηγούν σταδιακά όσο και γρήγορα σε μια πλήρως απελευθερωμένη και θα έλεγε κανείς σχεδόν ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αφού επί της ουσίας καταργείται κάθε διαδικασία για την αδειοδότηση τους σχετικά είτε με τους όρους ασφάλειας είτε με τους όρους της δημόσιας υγείας» σημείωσε

Από την Ελληνική Λύση ο ειδικός αγορητής Βασίλης Βιλιάρδος άσκησε κριτική σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχουν διαφορές, ενώ ανέφερε «εμείς που δεν είμαστε ποτέ υπέρ των μνημονίων- μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει την τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν στη χώρα μας - δεν έχουμε καμία υποχρέωση να σκύβουμε το κεφάλι και να ψηφίζουμε μνημονιακές υποχρεώσεις».

Σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «σχετικά με τη γνωστοποίηση και λειτουργία των επενδύσεων, είναι απαραίτητο ο φορέας της δραστηριότητας που είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να τα τηρεί μαζί με το αποδεικτικό υποβολής, να πρέπει να τα συνυποβάλει με τη γνωστοποίηση και όχι να μην τα συνυποβάλει, όπως ορίζει το σχέδιο νόμου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v