Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την απλούστερη αδειοδότηση εταιρειών

Υπέρ έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την απλούστερη αδειοδότηση εταιρειών

Με ευρεία πλειοψηφία - καθώς υπέρ έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής- θα περάσει σήμερα από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση του επιχειρείν.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ να σημειωθεί πως η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια επεκτάθηκε σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε πέντε νησιά- Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος - αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός σημείωσε πως «έως σήμερα, η δυνατότητα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ παρέχεται ανά εξάμηνο – η τελευταία σχετική μείωση ΦΠΑ λήγει στις 30.06.2021 – με βάση τον μέσο ετήσιο αριθμό των φιλοξενουμένων, προϋπόθεση, η οποία εφεξής καταργείται. Πλέον, με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται ότι μειώνονται, από 01.07.2021, κατά 30% οι συντελεστές του ΦΠΑ για τα 5 νησιά, εφόσον λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων-χωρών, και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία. Χωρίς την εξαμηνιαία αξιολόγηση, και ανεξαρτήτως των πληθυσμιακών κριτηρίων».

Με αναφορές στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό- και συγκεκριμένα στην εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση- ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως υπογράμμισε «η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να φέρει και να ψηφίσει χωρίς την παραμικρή βάση συναίνεσης ένα νομοσχέδιο που θα δεσμεύσει τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων σε βάθος δεκαετιών και θα επιφέρει ένα ισχυρότατο πλήγμα στη διαδικασία απόδοσης των συντάξεων». Μάλιστα αναφέρθηκε στο άρθρο των Σ. Ρομπόλη - Β. Μπέτση με τίτλο «κίνδυνος εκτίναξης του χρέους από τις αλλαγές στην επικουρική σύνταξη» (σημείωση: δημοσιεύτηκε χθες στο Euro2day.gr).

Ο κ. Σαρακιώτης προσέθεσε πως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται «μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του επαίσχυντου εργασιακού νομοσχεδίου με το οποίο καταργείται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία και πέφτει στο ναδίρ το κόστος των υπερωριών προς όφελος των εργοδοτών» και σημείωσε «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φροντίζει να δημιουργεί συνθήκες μνημονιακής ασφυξίας στην ελληνική κοινωνία».

Στα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. «Πόσο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει μια οικονομία όταν η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αφορά μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ, ενώ και το κόστος χρηματοδότησης παραμένει δυσθεώρητα υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το ότι οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια;» ανέφερε. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο κ.Κατρίνης έθεσε το ζήτημα της συχνότητας των ελέγχων και του χρονικού προσδιορισμού του πρώτου ελέγχου των δικαιολογητικών.

Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί το ΚΚΕ , με τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Δελή να σημειώνει πως οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν την απελευθέρωση της δράσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όπως ανέφερε με το το νομοσχέδιο καταργείται κάθε διαδικασία ελέγχου στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων ακόμα και στους όρους που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v