Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτό το εργασιακό πρόγραμμα θα καταργήσουμε τον «νόμο Χατζηδάκη»

Ο Α.Τσίπρας παρουσιάζει τη Δευτέρα την συνολική πρόταση. Στον πυρήνα της: καθιέρωση 35ωρου (με πιλοτική εφαρμογή αρχικά), αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, νέο σύστημα αμοιβόμενων υπερωριών, αναβάθμιση Επιθεώρησης Εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτό το εργασιακό πρόγραμμα θα καταργήσουμε τον «νόμο Χατζηδάκη»

Ασφάλεια στους εργαζόμενους, καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοπρεπείς μισθοί και συνθήκες εργασίας: αυτό είναι το τετράπτυχο της πρότασης για το εργασιακό που θα αναλύσει αύριο σε ειδική εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τον κύκλο των πέντε θεματικών παρουσιάσεων που άνοιξε πριν από τρεις μήνες - για το νέο ΕΣΥ, την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, την κλιματική αλλαγή και, τώρα, τις εργασιακές σχέσεις. 

Η καθιέρωση του 35ωρου (με πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένους κλάδους, σε πρώτη φάση), η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους και η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, είναι τα  πιο ενδεικτικά σημεία.

Ως εκ τούτου, μέσα και από αυτή την πρόταση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να αναδείξουν προοδευτική κυβέρνηση στις εκλογές, όποτε γίνουν, ώστε να καταργήσει τον “εργασιακό νόμο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη” που ψηφίσθηκε πριν από δύο εβδομάδες, και έχει στον πυρήνα του το δεκάωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, το σπαστό ωράριο, την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και τα “φρένα” στις απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και θα παρέμβουν οι:

  • Xoρέν Βοσκεριτσιάν, Λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου  
  • Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
  • Άρης Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ 
  • Γρηγόρης Μισκεδάκης, Δικηγόρος- Εργατολόγος 
  • Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος
  • Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το “νέο κοινωνικό συμβόλαιο” 

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι η πρόταση έρχεται “κόντρα στην νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρυθμιστική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, των αποδοχών και των δικαιωμάτων τους, που υλοποιεί η ΝΔ”.

Κι αυτό διότι “τα θέματα της εργασίας αποτελούν μία από τις βαθιές διαχωριστικές τομές που μπαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την επίθεση της κυβέρνησης για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά ενός αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στην συμπίεση των μισθών – άρα και της αγοραστικής δύναμης -  που λειτουργεί ως επιταχυντής της ύφεσης”.

Ιδιαίτερη επισήμανση θα κάνει στην διασύνδεση αυτής της πρότασης με τις υπόλοιπες θεματικές (για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, το Ταμείο Ανάκαμψης). 

Κι αυτό διότι όλες μαζί συνιστούν “ολιστικό σχέδιο” για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, "ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο”, όπου αφενός θα υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας (χρέος, ρευστότητα, δανεισμός) και αφετέρου θα υπάρχει σαφής πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Σ αυτό το πλαίσιο θα εντάξει την καθιέρωση του 35ωρου (αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους), ως ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση, τονίζοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν και πρέπει να στηρίξουν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις.   

Πέρα από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, η εργασιακή πρόταση  θα περιλαμβάνει:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος μας: ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία.   
  • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων
  • Τη μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.
  • Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.
  • Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας
  • Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.
  • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων.
  • Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Τρία μέτρα για την ανεργία 

Ειδικά για το μείζον θέμα της ανεργίας, ο κ.Τσίπρας θα υπενθυμίσει ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σχεδόν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% πλήρους απασχόληση.

“Σήμερα στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία βασικοί στόχοι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της ανεργίας είναι η αναχαίτιση της διαφαινόμενης έκρηξης της μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στη συνέχεια, με προτεραιότητα τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Επίσης προτείνονται μέτρα για την συγκράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα – καταπολέμηση του braindrain και πρωτοβουλίες για braingain”, αναμένεται να τονίσει.

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά την φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.
  • Ο δεύτερος άξονας αφορά την φάση μετά την σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.
  • Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Έτσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v