Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξέταση των μαρτύρων Νovartis χωρίς «κουκούλες» ζητά η εισαγγελέας του Ειδ. Δικαστηρίου

Η αντεισσαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Β. Θεοδώρου ζήτησε την εξέταση των δυο μαρτύτων με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας, άνευ προστασίας, στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Εξέταση των μαρτύρων Νovartis χωρίς «κουκούλες» ζητά η εισαγγελέας του Ειδ. Δικαστηρίου

Πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο της διαδικασιας του Ειδικού Δικαστηρίου για την έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου υπέβαλε η εισαγγελέας, αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου.

Σύμφωνα με την πρόταση της, 46 σελίδων, ζητά από το Δικαστικό Συμβούλιο οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης" να εξεταστούν ενώπιον της ανακρίτριας με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας, ανευ προστασιας, (χωρίς κουκούλες) "για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση του πρώην υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου και λοιπών".

Στην πολυσέλιδη εισαγγελική πρόταση αναπτύσσονται εκτενώς με σειρά επιχειρημάτων, γιατί δεν πρέπει οι εν λόγω μάρτυρες να εξεταστούν υπο καθεστώς προστασιας από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, όπως έγινε στην κυρία υπόθεση της Νοβάρτις.

Κατά την κρίση της εισαγγελέως Θεοδώρου, αυτό πρέπει να γίνει διότι μεταξύ των δύο υποθέσεων ( κύρια υπόθεση Νοβαρτις και ερευνώμενη υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Δημ.Παπαγγελοπουλο και λοιπών) δεν υπάρχει καμμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο. Αναφέρει μάλιστα η εισαγγελέας, ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν "εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή".

"Καθίσταται πρόδηλο, τονίζεται στην εισαγγελική πρόταση, ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι ασχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Νοβαρτις δεν μπορεί να ισχύσει και για την υποθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής".

Και συνεχίζει η εισαγγελέας, "δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβιάστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος".

Σε άλλο σημείο της πρότασης της η κυρία Θεοδώρου επισημαίνει ότι "σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την "ανθρωποφαγία". Αλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών".

Σημαντικό είναι, ότι κατά την κρίση της Εισαγγελέως, οι δύο αυτοί προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έπρεπε να έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες ούτε στην κύρια υπόθεση της Νοβάρτις για τους εξής λόγους.

Διότι δεν κατέθεσαν κάτι το ουσιώδες,

ούτε πιθανολογήθηκε κίνδυνος εκφοβισμού η αντεκδίκησης σε βάρος τους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα,

επίσης ότι οι εν λόγω μάρτυρες είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου απέβλεπαν σε ίδιο όφελος

και δεν μπορούσαν να μπούν σε καθεστώς και ως εκ τούτου σημειώνεται στην πρόταση "τόσο αυτοί που ζητούσαν να τεθούν υπό προσταςία όσο και η Εισαγγελέας Διαφθοράς θα έπρεπε να αιτιολογούν σε ποιά στοιχεία θεμελιώνουν τον κίνδυνο των μαρτύρων, όπως π.χ διότι οι καταγγελόμενοι είναι κακοποιοί, έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις βίας ή είναι μέλη εγκληματικής η τρομοκρατικής οργάνωσης. Ομως επειδή δεν μπορούσαν να επικαλεστούν κάτι από όλα αυτά, γιατί οι καταγγελόμενοι ηταν πολιτικά πρόσωπα ( υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, διοικητής Τράπεζας Ελλαδος) ανέγραψαν, οι αιτούντες μάρτυρες να τεθούν υπό προστασία και οι εισαγγελείς ανέφεραν μόνον τα στοιχεία του νομου ( δεν εγινε καμμία αξιολόγηση).

Εύα Καραμανώλη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v