Σκυλακάκης: Τα lockdown δεν μπορεί να είναι λύση όταν υπάρχουν εμβόλια

«Θα πετύχει η πολιτική των εμβολιασμών. Αυτή είναι η λύση», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα αλλά έχει υποστεί μια σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη», υπογράμμισε.

Σκυλακάκης: Τα lockdown δεν μπορεί να είναι λύση όταν υπάρχουν εμβόλια

Σαφές μήνυμα πως «από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού, το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση», έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στη Βουλή. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα αλλά έχει υποστεί μια σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη» και πρόσθεσε «από την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιάζεται, από την ώρα που υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πρέπει να λύσουμε το όποιο πρόβλημα υπάρχει με την ουρά της πανδημίας και τις όποιες μεταλλάξεις, μέσω του εμβολιασμού».

«Δεν μπορεί να βάλουμε στο τραπέζι μια λύση τύπου lockdown, που θα έχει σοβαρές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις», σημείωσε και τόνισε, «γιατί όλα αυτά αθροίζονται, τα δημοσιονομικά είναι αθροιστικό "παιχνίδι". Είναι κάτι που μπορεί να πηγαίνει πολύ καλά μέχρι ένα διάστημα και αν αφήσεις να σου ξεφύγει, να πάθεις ατυχήματα. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε κανένα ατύχημα και θα πετύχει η πολιτική των εμβολιασμών. Αυτή είναι η λύση. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, σημείωσε πως «η επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες θα είναι για την Ελλάδα το κλειδί του επόμενου διαστήματος, διότι δεν θα έχουμε διαφορετική μεταχείριση, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τους ίδιους κανόνες θα εφαρμόσουμε. Το θέμα είναι τι σημαίνουν αυτοί οι κανόνες για μια χώρα με μεγάλο χρέος. Έχουμε μια ανοιχτή διαπραγμάτευση, που θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες και όταν ολοκληρωθεί, πιστεύω με επιτυχία, θα μπορέσουμε στο επόμενο Μεσοπρόθεσμο, στον επόμενο προϋπολογισμό, να αποτυπώνουμε τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε».

Σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, τόνισε πως «παρά τη μεγάλη ενίσχυση που δώσαμε στην αγορά και στα νοικοκυριά, δεν έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και υπογράμμισε «φτάσαμε στο τέλος της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων 40-50 ετών, με τη χώρα να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον». Όπως είπε, «ταυτόχρονα βλέπουμε όλοι ότι δεν υπάρχει δευτερογενής κρίση, δεν υπάρχει έκρηξη της ανεργίας και των λουκέτων που κάποιοι προέβλεπαν, κρατήσαμε πολύ καλά την κουλτούρα πληρωμών, πετύχαμε μια σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και μια συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων».

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «το παρόν Μεσοπρόθεσμο δεν έχει νέες πολιτικές, έχει μόνο ό,τι είναι νομοθετημένο» και ανέφερε πως «δεν έχουμε σήμερα γνώση τι θα συμφωνήσει η Ευρώπη συνολικά για τους στόχους μετά το 2023 και συνεπώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι δημοσιονομικός χώρος θα μείνει». Παράλληλα αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, με στόχο μεταξύ άλλων περαιτέρω φοροελαφρύνσεις.

Από το βήμα της Βουλής, τόνισε πως «υπάρχουν προφανώς αβεβαιότητες ακόμα. Οι αβεβαιότητες είναι η ουρά της πανδημίας, που αφορά κατά κύριο λόγο τον εμβολιασμό. Και από εκεί και πέρα, οι παρενέργειες της γρήγορης ανάκαμψης που υπάρχει ήδη διεθνώς στον πληθωρισμό, στα επιτόκια και οι παρενέργειες και της ταχείας ανάκαμψης που θα έχουμε στην Ελλάδα στην αγορά εργασίας. Μια πολύ θετική πτυχή είναι η αύξηση των μισθών που θα έρθει -και σε κάποιους κλάδους ήδη αρχίζει και παρατηρείται- και μια αρνητική πτυχή είναι ότι θα έχουμε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, γιατί έφυγαν εξαιρετικά ικανοί Έλληνες την προηγούμενη περίοδο. Και θα πρέπει να προσελκύσουμε πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους να γυρίσουν πίσω».

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε «δεν έχω πολλά να πω για την αντιπολίτευση, γιατί δεν είχε να πει πολλά και η αντιπολίτευση. Αυτό το λέω με λύπη».

Όσον αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε μια πρόταση με 11.000 λέξεις αλλά με κανέναν αριθμό. Συνεπώς δεν μπορώ να ασκήσω κριτική σε κάποιον που δεν αποκαλύπτει την πραγματική του πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v