Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο έπληξε η πανδημία του κορωνοϊού τον τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα

Πτώση σε ποσοστό 74% κατέγραψε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Πόσο έπληξε η πανδημία του κορωνοϊού τον τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα

Το ισχυρό πλήγμα που υπέστη ο τουριστικός κλάδος, και δη ο τομέας της φιλοξενίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αποτυπώνουν τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία καταδεικνύουν πτώση 73% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2021 σε τουριστικά καταλύματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σημείωσε πτώση 74,3% το α’ τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Οσον αφορά το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μειώθηκε από 342 εκατομμύρια το 2020 σε 91 εκατομμύρια το 2021, με την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία να έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση σε ποσοστό μεγαλύτερο από 86%, ενώ τις μικρότερες ποσοστιαίες μειώσεις σημείωσαν η Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Βουλγαρία, με πτώση κάτω του 40%.

Μάλιστα, στα ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν 191 εκατομμύρια λιγότερες διανυκτερεύσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση 75%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Σε επίπεδο μηνιαίων επιδόσεων, τον Ιανουάριο του 2021 όλες οι χώρες της Ε.Ε. ανέφεραν μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα, που κυμάνθηκε από -42% στο Λουξεμβούργο έως άνω από -90% στην Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Τσεχία, η Αυστρία και η Σλοβακία ανέφεραν και πάλι πτώσεις άνω του 90%, ενώ το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία σημείωσαν τη χαμηλότερη μείωση σε ποσοστό 33%.

Τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε. μειώθηκε κατά 42% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ αυξήσεις αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ιταλία.

Μάλιστα, σε 13 από τα 24 κράτη-μέλη από τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκε από τους κατοίκους κάθε χώρας αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2021. Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι η πανδημία ξέσπασε τον Μάρτιο του 2020, επομένως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ήταν ήδη μειωμένος κατά 62% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.

Οσον αφορά την Ελλάδα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η πτώση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων κυμάνθηκε σε 80,8% και 80,7% αντίστοιχα. Τον Μάρτιο, η «ψαλίδα» μίκρυνε, με τη μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων να περιορίζεται στο 40,8%, με τις διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν οι ξένοι τουρίστες να καταγράφουν πτώση 58,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον αριθμό των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων διαμορφώθηκε στο -29,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v