Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 5-5,5% φέτος προβλέπει το ΙΟΒΕ

Βελτιωμένες οι εκτιμήσεις του Ιδρύματος για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο. Αύξηση των λουκέτων με το τέλος των μέτρων στήριξης. Τι υπογράμμισε ο κ. Βέττας.

Ανάπτυξη 5-5,5% φέτος προβλέπει το ΙΟΒΕ

Σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την προηγούμενη τριμηνιαία έκθεσή του, «τοποθετεί» τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά τη διάρκεια παρουσίασης της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης, ο πήχης της ανάπτυξης με βάση το βασικό σενάριο ανεβαίνει στο 5%-5,5%, έναντι του 3,5%-4,0% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 3,5% έως 4,0%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,5% έως 2,0%.

Οι βελτιωμένες εκτιμήσεις της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ βασίζονται στη μικρότερη ύφεση έναντι της αναμενόμενης που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, στη διατήρηση των μέτρων στήριξης και της μετάθεσης των ιδιωτικών πληρωμών λόγω της πανδημίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και από τη βελτίωση επιμέρους δεικτών, όπως οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι το δημόσιο ταμείο ξοδεύει, ωστόσο, η δημοσιονομική ευστάθεια θα πρέπει να είναι «πυλώνας» στο επόμενο διάστημα.

Μάλιστα επεσήμανε ότι λόγω των μέτρων στήριξης, πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. «Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα δούμε αλλαγές».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι αναμένουμε λουκέτα, εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να βγουν από την αγορά καθώς και το κεφάλαιο και η εργασία τους ήταν προστατευμένα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό είναι ευκταίο, καθώς κεφάλαια θα επενδυθούν σε νέες δραστηριότητες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε ο κ. Βέττας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v