Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Από τη μετάλλαξη Δέλτα τα μισά νέα κρούσματα στην Ελλάδα!

«Το στέλεχος Δ αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας», τονίζει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ Δ. Θάνου. Ραγδαία άνοδος και της μετάλλαξης Βήτα.

Κορωνοϊός: Από τη μετάλλαξη Δέλτα τα μισά νέα κρούσματα στην Ελλάδα!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

«Το στέλεχος Δ αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας», σημείωσε ο Δημήτρης Θάνου, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Παράλληλα υπογράμμισε πως «χθες το βράδυ, ο Ε.Ο.Δ.Υ. ανακοίνωσε τα καινούργια κρούσματα, τα οποία στο σύνολο από την αρχή της πανδημίας είναι περίπου 450.000. Έχουμε εδώ γύρω στις 13.000 θανάτους, λίγο λιγότερους. Έχουμε 411.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν μολυνθεί και έχουν επανέλθει και σήμερα υπάρχουν περίπου 21.500 κρούσματα».

Συνέχισε λέγοντας, «όλη η πανδημία πλέον μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα. Το πρώτο κύμα ήταν με ελάχιστα τα κρούσματα. Στο δεύτερο κύμα, είχαμε μία δραματική αύξηση, η οποία έγινε τον χειμώνα του 2020 και βεβαίως από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο κύμα, το οποίο ήταν αρκετά έντονο και το οποίο ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν 2 στελέχη, το στέλεχος Α, το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη όπως λέμε και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ στο κέντρο της Αθήνας. Και σήμερα, είναι το στέλεχος αυτό το οποίο κατά κάποιο τρόπο μαζί με την Α ανταγωνίζονται, να το πω έτσι απλά, το στέλεχος Δ, το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες».

Προσέθεσε πως «το στέλεχος Β, της νοτίου Αφρικής, είναι ένα στέλεχος που αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση, που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους Δ. Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή».

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v