Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ψηφίστηκε η «παράταση» του Ηρακλή

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επι της αρχής με εξαίρεση το ΜεΡΑ25 που απείχε από την ψηφοφορία

Βουλή: Ψηφίστηκε η «παράταση» του Ηρακλή

Με τις «γαλάζιες» ψήφους πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή» και την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επι της αρχής με εξαίρεση το ΜεΡΑ25 που απείχε από την ψηφοφορία.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση υπήρξε ένα «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα κόκκινα δάνεια. Από την «γαλάζια» πτέρυγα τονίστηκε ότι θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο αριθμό και θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ζητά να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών.

«Στόχος του προγράμματος είναι η εξυγίανση των τραπεζών, με την ελάφρυνση τους από τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν τον κανονικό τους ρόλο που είναι η παροχή ρευστότητας στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως η ενίσχυση των επενδύσεων» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός.

Την ίδια στιγμή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Mαμουλάκης σημείωσε πως από τις 800.000 και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόλις 270.000 επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και αυτές υπό όρους. «Η πλειονότητα δηλαδή των μικρομεσαίων τίθεται εκτός χρηματοδοτικού πλαισίου εκ προοιμίου» είπε. Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Ν. Παππάς σημείωσε πως «12 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον εγγυήσεις για το σχέδιο Ηρακλής, ενώ έχει ρυθμιστεί μόνο το 5% των κόκκινων δανείων. Το βάρος παραμένει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

«Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει χωρίς καμία προστασία την πρώτη κατοικία και τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες στο έλεος των funds» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης. Για αντιλαϊκό νομοσχέδιο μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης ο Βασίλης Βιλιάρδος, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο το περιεχόμενο του νέου πτωχευτικού κώδικα, γιατί θα επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα των ευάλωτων δανειοληπτών». Τέλος για νομοσχέδιο έκτρωμα κάνει λόγο το ΜέΡΑ25.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v