Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο εταιρείες στο στόχαστρο σε νέες υποθέσεις νοθευμένης φέτας

Περιστατικό νοθείας και στην Ελλάδα. Άλλο περιστατικό σε Γερμανία και Σουηδία. Εντείνονται οι έλεγχοι. «Θα βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο» λέει ο Σπ. Λιβανός.

Δύο εταιρείες στο στόχαστρο σε νέες υποθέσεις νοθευμένης φέτας

Νέες έρευνες για νοθευμένη φέτα διεξάγουν οι ελληνικές αρχές, με τα κρούσματα να εντοπίζονται αυτή τη φορά και στην Ελλάδα, καθώς και σε Γερμανία και Σουηδία, με δύο ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες να βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

Για άλλη μια φορά οι έλεγχοι διενεργούνται κατόπιν καταγγελιών. Μία περίπτωση αφορά την εισαγωγική ιταλική εταιρεία Di-Luca, η οποία σε σχετικό έγγραφό της φέρεται να μιλά για αύξηση των κρουσμάτων λευκών τυριών που διατίθενται ως φέτα. Αναφέρει ότι μετά τη Γερμανία εντόπισε περιστατικό νοθείας και στη Σουηδία.

Πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση των αρμόδιων φορέων στην Ελλάδα αφορούν μεταξύ άλλων πόρισμα σουηδικού εργαστηρίου, το οποίο κατόπιν μοριακού ελέγχου δείγματος διαπίστωσε αγελαδινό γάλα σε αναλογία 50-100% ενώ δεν εντόπισε πρόβειο ή γίδινο γάλα. Υπενθυμίζεται ότι για να αποκαλείται ένα τυρί Φέτα ΠΟΠ, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων να παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%. Για το θέμα αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) τις προσεχείς ημέρες.

Κρούσμα στην Ελλάδα

Στο μεταξύ ήδη στο στόχαστρο μπήκε μια ακόμη ελληνική εταιρεία της οποίας η υπόθεση ελέγχεται από την αρμόδια επιτροπή παρατυπιών. Προϊόν της κατά πληροφορίες εντοπίστηκε σε αλυσίδα λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Το γεγονός συμβαίνει λίγο διάστημα μετά την περίπτωση της Όμηρος, που βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο πρόσφατα όταν δικό της προϊόν εκτός προδιαγραφών Φέτας ΠΟΠ εντοπίστηκε στη Γερμανία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ, για διαπιστωμένες παρατυπίες στη ΦΕΤΑ ΠΟΠ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο. Μάλιστα ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός είπε χαρακτηριστικά ότι “Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο”. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι “ανάλογοι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη”.

Στο μεταξύ για το κρούσμα που συνδέεται με τον έλεγχο εργαστηρίου στη Σουηδία αναμένεται ενημέρωση τις προσεχείς ημέρες ενώ αντίδραση αναμένεται και από την Διεπαγγελματική Φέτας. Θα ακολουθήσει ως είθισται το σχετικό πόρισμα περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Καθώς όμως δεν έχει καλά - καλά κλείσει η υπόθεση της Όμηρος, και δεκάδες άλλες υποθέσεις καταγγελιών λιμνάζουν, παράγοντες της αγοράς, όπως επιχειρηματίες από τον τομέα της μεταποίησης και της πρωτογενούς παραγωγής ζητούν αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, με θέσπιση αυστηρών ελέγχων πριν τα προϊόντα φτάσουν στα ράφια των ξένων αλυσίδων.

Η συγκυρία δε φαίνεται να αναδίδει προκλήσεις καθώς αυξάνονται τα περιστατικά αθέμιτων πρακτικών παρασκευής του προϊόντος στις μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς. Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αποθέματα φέτας, λόγω και της υψηλής ζήτησης προϊόντος την περίοδο της καραντίνας, υπάρχει έλλειψη σε γάλα καθώς οι παραγωγοί εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία, οι νομικές προδιαγραφές για τη φέτα ΠΟΠ δεν επιτρέπουν εισαγωγές ενώ σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ζωοτροφές που φτάνουν το 30-40% κατά μέσον όρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v