Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια μέτρα στήριξης ζητά η εστίαση μετά το... lockdown στους ανεμβολίαστους

Νέο πλήγμα στον κλάδο, στον οποίο εκτιμάται ότι το 44% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει κίνδυνο λουκέτου. Οι εκτιμήσεις ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορεί δυνητικά να αποκλείονται δύο στους τρεις πιθανούς πελάτες.

Ποια μέτρα στήριξης ζητά η εστίαση μετά το... lockdown στους ανεμβολίαστους

«Μίνι lockdown» χαρακτηρίζει η αγορά της εστίασης και των συναφών δραστηριοτήτων, τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την απαγόρευση εισόδου, από τις 13 Σεπτεμβρίου, στους κλειστούς χώρους για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα, η «είδηση» αυτή βρήκε την αγορά σε μια περίοδο όπου σχεδόν το 37% το συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκφράζουν την ανησυχία τους ότι στο επόμενο διάστημα θα βάλουν λουκέτο, ενώ αν γίνει αναγωγή για την εστίαση, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 44%.

Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, όταν αποκλείεις άμεσα από την αγορά το 48% του πληθυσμού που σήμερα δεν έχει εμβολιασθεί, τότε δεν υπάρχει άλλος ορισμός από το «μίνι lockdown».

Ο ίδιος εξηγεί ότι, στην πράξη, μόνο ο ένας στους τρεις Έλληνες θα μπορεί να επισκέπτεται χώρους εστίασης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μη εμβολιασμένων προέρχεται από τις μικρότερες ηλικίες των πολιτών, οι οποίοι είναι και οι πιο τακτικοί πελάτες. Πέραν αυτού, το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και για τους ήδη εμβολιασμένους που θα ήθελαν να προγραμματίσουν μια έξοδο με «μεικτή παρέα», δηλαδή με φίλους ή συγγενείς που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Αμεσα μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους μη εμβολιασμένους μέσα από την εστίαση και τις συναφείς δραστηριότητες, θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται. Δεν είναι δυνατόν να αποτυγχάνει να πείσει τους πολίτες και να καταδικάζει τις επιχειρήσεις, σημειώνει ο ίδιος, αναφέροντας μάλιστα ότι επιχειρεί να μετατρέψει τους επαγγελματίες σε… αστυφύλακες, πριν με την απαγόρευση του καπνίσματος και τώρα με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Στα άμεσα μέτρα στήριξης που απαιτεί η αγορά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, είναι οι αναστολές εργασίας, ή επιδότησης του ενοικίου και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων μέτρων που θα συμφωνηθούν μεταξύ των επαγγελματιών και της κυβέρνησης.

Τα βάρη στην αγορά είναι τεράστια, συνεχίζει ο κ. Καββαθάς, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα, όταν τα έσοδα από τον τουρισμό είναι μόλις στο 31% σε σύγκριση με το 2019.

Υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις τόσο από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όσο και από την πανδημία, αναφέρει ο ίδιος, διερωτώμενος, «ποια ρύθμιση να πρωτοεξυπηρετήσουν οι επαγγελματίες; Της κρίσης ή της πανδημίας; Η αγορά είναι κλειστή ή σε περιορισμό για 18 μήνες και γι' αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα».

Ανησυχεί για το μέλλον το 37% των ΜμΕ

Τη δυσμενή κατάσταση της αγοράς καταδεικνύουν και τα ευρήματα της δεύτερης εξαμηνιαίας έκθεσης που διενήργησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, βάσει των οποίων, το 36,7% των μικρών επιχειρήσεων τη χώρας θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να διακόψουν τη λειτουργία τους στο επόμενο διάστημα.

Οι δείκτες είναι ελαφρώς βελτιωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Φεβρουαρίου 2021, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς, τότε η αγορά βρισκόταν σε καθολικό lockdown, υπογραμμίζοντας ότι τα ευρήματα είναι πολύ ανησυχητικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείτε να διακόψετε τη λειτουργία σας στο επόμενο διάστημα, καθόλου πιθανό απαντά το 40,3% του δείγματος, ελάχιστα πιθανό το 20,1%, πολύ πιθανό το 15,3%, αρκετά πιθανό το 21,4%, και το 2,9% δεν γνώριζε ή δεν απάντησε.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν στοιχεία για τις επιχειρήσεις της εστίασης σχετικά με τον κίνδυνο λουκέτου, ο κ. Καββαθάς απάντησε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v