Ερχεται μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα

Οι αυξήσεις τιμών σε καύσιμα, ενέργεια και πρώτες ύλες προβληματίζουν την κυβέρνηση. Αύξηση του πληθωρισμού περιμένει ο Αδ. Γεωργιάδης. Για παρεμβάσεις όπου μπορούν να γίνουν, μιλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ερχεται μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα

Αυξήσεις τιμών στο ράφι περιμένει η κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή καθώς, όπως εξήγησε ο υπουργός, το διεθνές περιβάλλον οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού.

«Επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει πια αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών τόσο στα καύσιμα και στην ενέργεια εν γένει, όσο και στα ναύλα αλλά και στις πρώτες ύλες και το οποίο δεν είναι στη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβερνήσεως να το ελέγξει, καθόσον δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια».

Ως ένα όπλο για τους καταναλωτές χαρακτήρισε την εφαρμογή e-katanalotis, που μπορεί ο καταναλωτής να κατεβάσει στο κινητό του ώστε «πριν πάει να κάνει το πρωί τα ψώνια του, να πατήσει το κουμπί με τα αγαθά που θέλει να αγοράσει και η εφαρμογή αυτομάτως να τον κατευθύνει στη γειτονιά του, στο σημείο που θα έχει καλύτερες τιμές».

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, που τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες και προκλητικές». Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει πως ο υπουργός «ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών».

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, «η κυβέρνηση καλύπτει ουσιαστικά το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη και πρώτα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος», έτσι καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει άμεσα, για να εμποδίσει εναρμονισμένες πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών.

Γ. Οικονόμου: Παρέμβαση όπου μπορούμε

«Η κυβέρνηση θα κάνει τις παρεμβάσεις που μπορεί για όσο κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, συνεχίζοντας τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουμε αίσθηση του τι συμβαίνει, του τι απασχολεί τον κόσμο. Από την άλλη, να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στηρίξει οικονομικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα, που τους βοήθησε και να σταθούν όρθιοι και να μπορούν με επιτυχία να κάνουν την επανεκκίνηση και να έχουν και σημαντικά έσοδα εξαιτίας και του τουρισμού και της λειτουργίας της οικονομίας το προηγούμενο διάστημα. Προφανώς και η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του, οι συνήθειές του, το πώς θα ανταποκριθεί στις συνθήκες τον Σεπτέμβριο που είναι εκκίνηση μιας καινούργιας χρονιάς είναι ψηλά στην ατζέντα μας».

Σχετικά με πληροφορίες για αύξηση της τιμής του καφέ και του ψωμιού, ο κ. Οικονόμου είπε: «Αφήστε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι μια παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. Μην έχετε αμφιβολία ότι αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση, στο πλαίσιο παρεμβάσεων που δεν θα νοθεύσουν τη λειτουργία της αγοράς, μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει. Επαναλαμβάνω ότι εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, σε βαθμό που να μην πάμε στο άλλο άκρο στρεβλώνοντας την αγορά, προφανώς και θα γίνουν, ειδικά για τα πεδία που αφορούν τον πολύ κόσμο και εκεί βεβαίως που θεωρούμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα».

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει, για όλο το φάσμα από σήμερα και για όσο κρατήσει αυτή η τάση που διαφαίνεται αλλαγής των τιμών, είναι να υπάρχει μέσω αντισταθμιστικών πολιτικών το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και στη ζωή των ανθρώπων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v