Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμολόγια ρεύματος: Πολλά ερωτήματα για το κυβερνητικό «αντίδοτο» στις αυξήσεις

Η «δημιουργική ασάφεια» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-ιδιωτών. Η επιδότηση του κράτους, το Ταμείο που αναμένεται και ο «άγνωστος x» της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Τιμολόγια ρεύματος: Πολλά ερωτήματα για το κυβερνητικό «αντίδοτο» στις αυξήσεις

Δημιουργική ασάφεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση των καταναλωτών από τα φουσκωμένα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Αυτό προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη διοίκηση της ΡΑΕ, της ΔΕΗ και των ιδιωτών προμηθευτών. «Δεν βγήκαμε σοφότεροι από τη σύσκεψη, ήταν μια άνευ ουσίας συνάντηση, είχε περισσότερο ανακοινωσιακό χαρακτήρα», ήταν η κοινή συνισταμένη που μετέφεραν προμηθευτές μιλώντας στο Euro2day.gr.

Πέραν της γενικής θεώρησης ότι θα επιδοτηθούν οι πρώτες 300 Kwh με 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και θα δοθούν από το κράτος συνολικά 9 ευρώ για κάθε κυμαινόμενο τιμολόγιο από τον Οκτώβριο, υπάρχουν μια σειρά άλλων ζητημάτων που παραμένουν με ερωτηματικό.

Ο Κώστας Σκρέκας, όπως αναφέρθηκε, έκανε γενικόλογες ανακοινώσεις για το σχέδιο και προέτρεψε τους ιδιώτες προμηθευτές να «κάνουν ό,τι μπορούν και όσο τους επιτρέπεται στο πλαίσιο της βιωσιμότητάς τους» για την απορρόφηση και από την πλευρά τους των δυσθεώρητων ανατιμήσεων.

Στη σύσκεψη, όπως έγινε γνωστό, προμηθευτές μετέφεραν στον υπουργό τη δυσαρέσκειά τους όχι μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος, αλλά και για την επιστράτευση της ΔEΗ ως μέσου πίεσης στην αγορά. Επισήμαναν, ακόμη, τα στενά περιθώρια ελιγμών που ισχύουν για όλους, λόγω των δυσθεώρητων χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού, οι οποίες πιέζουν το cash flow των εταιρειών.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται από την πλευρά των προμηθευτών για το κυβερνητικό σχέδιο της επιδότησης έχει να κάνει κατ' αρχάς με το ύψος των 150 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να καλύψουν, μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τη δαπάνη της επιδότησης στους τρεις μήνες, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Επισημαίνεται ότι είναι πολύ λιγότερο από το πραγματικό που προκύπτει με βάση υπολογισμούς για τις συνολικές κιλοβατώρες που θα καλυφθούν και το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα που αφορά. Συνεπώς, εκτιμάται ότι στην πορεία θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να προβεί σε εξαιρέσεις για την επιδότηση.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό για το οποίο διατυπώνονται ερωτήματα είναι το ύψος της Οριακής Τιμής Συστήματος, βάσει της οποίας έγιναν οι ασκήσεις παραδοχής για τα 9 ευρώ ανά τιμολόγιο. Δεν γνωστοποιήθηκε ούτε στη χθεσινή σύσκεψη με ποια ΟΤΣ υπολογίσθηκε η ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, βάσει της οποίας έγινε η εκτίμηση του ύψους της επιδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά παραμένει σε επιφυλακή για τη συνέχεια, αναμένοντας να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης, καθώς και την εκπτωτική πολιτική που θα ακολουθηθεί από τη ΔEΗ. Στη χθεσινή σύσκεψη, πάντως, δεν έγινε καμία αναφορά, όπως μεταφέρεται, από την Επιχείρηση για την εμπορική τακτική που θα ακολουθήσει στο επόμενο τρίμηνο.

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ επικεντρώθηκε στη σύσκεψη στις επικείμενες αλλαγές από το Market Reform Plan, που θα περιλαμβάνουν και το target model, καθώς και τις προσπάθειές της για την εφαρμογή διαφάνειας στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού.

Παρακολουθούμε την αγορά και τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού, ήταν η βασική θέση που ανέπτυξε η Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v