Σταϊκούρας: Τέλος το χρέος στο ΔΝΤ

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόωρης εξόφλησης διμερών δανείων ύψους €2,7 δισ. και υπολειπόμενων οφειλών €1,8 δισ. Ποιες πρόωρες αποπληρωμές έχουν προηγηθεί. Σε 39,6 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σταϊκούρας: Τέλος το χρέος στο ΔΝΤ

Τίτλους τέλους στα δανειακά από το ΔΝΤ «ρίχνει» η κυβέρνηση καθώς, όπως δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, δρομολογούνται οι διαδικασίες για προεξόφληση του συνόλου των υπολειπόμενων δανείων του Ταμείου αλλά και μέρους των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «γίνεται προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα το 2010 αλλά και η ολοκλήρωση αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, το ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το πληρώσουμε όλο το δάνειο…».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόωρης εξόφλησης διμερών δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ και των υπολειπόμενων οφειλών ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε προηγηθεί η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η οποία αφορούσε τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από 19 Μαρτίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022 (1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022).

Το καλοκαίρι του 2019 άλλωστε είχε προηγηθεί η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν προεξοφληθεί αθροιστικά, πρόωρα, 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 39,6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v