Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς και πού κάνει ντεμπούτο η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της κάρτας, που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία. Ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πώς και πού κάνει ντεμπούτο η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στη διάθεση των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και των φορέων του υπουργείου Εργασίας, με προφανή στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας, τον περιορισμό της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας αλλά και την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του δημοσίου από πρόσθετα διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη.

Με στόχο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 να ενεργοποιηθεί, έστω σε πιλοτικό επίπεδο, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν μια σειρά από νέες εφαρμογές, που θα λειτουργήσουν ως προπομποί και θα θέσουν τις βάσεις για την καθολική εφαρμογή ενός μέτρου που έχει ψηφιστεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έχει όμως εφαρμοστεί ακόμη.

Μάλιστα, οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Αναλυτικά, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη 1», χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους.

Παράλληλα, θα «τρέξει» το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη», το οποίο σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Με την «Αριάδνη» θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, με στόχο την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας από πρόσθετο διοικητικό βάρος αλλά και την άμεση δυνατότητα για αντιπαραβολή των δεδομένων, προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Ψηφιακά εργαλεία θα αποκτήσει και η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να προστατέψει τους εργαζόμενους από τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ βάσει του σχεδιασμού, θα δημιουργηθεί και ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας όπως είναι οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας χωρίς εξαίρεση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα λειτουργήσει ως το σύστημα παρακολούθησης του χρόνου εργασίας, με στόχο τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Παράλληλα, θα βοηθήσει στην αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν πρακτικές «μαύρης» ή υποδηλωμένης εργασίας.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος σχεδιάζεται με τρόπο που προβλέπει δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών κ.λπ. τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις. Έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά ή υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.

Μάλιστα, εκτιμάται πως δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το σύστημα «Εργάνη». Όσο για τα συστήματα ωρομέτρησης όπου υπάρχουν, βάσει του σχεδιασμού, αυτά θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο.

Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ. όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες. Θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις ενώ ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

Θα υπάρχουν, τέλος, προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v