Οσα πρέπει να ξέρετε για τις αφορολόγητες γονικές παροχές-δωρεές

Μηδενικός φόρος για μεταβιβάσεις περιουσίας έως 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο από γονείς σε παιδιά και εγγόνια. Αυξημένη κίνηση στους συμβολαιογράφους. «Τρέχουν» να προλάβουν νέες αντικειμενικές και Ηλεκτρονική Ταυτότητα.

Οσα πρέπει να ξέρετε για τις αφορολόγητες γονικές παροχές-δωρεές

Τον δρόμο για αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές κάθε περιουσιακού στοιχείου μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού ανοίγει και τυπικά η έκδοση της εγκυκλίου εφαρμογής των πρόσφατα ψηφισμένων διατάξεων.

Πρακτικά, κάθε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου από ακίνητα, μετοχές και επιχειρήσεις έως χρήματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών που μεταβιβάζονται με δωρεά ή γονική παροχή από γονείς σε παιδιά και εγγόνια είναι πια αφορολόγητες ανά φυσικό πρόσωπο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 10%.

Στα συμβολαιογραφικά γραφεία η κίνηση έχει πάρει «φωτιά», με τους φορολογούμενους να επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το νέο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς έως το τέλος του έτους, πριν την επίσημη πρώτη των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών αλλά και της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.

Η επίδραση των νέων αντικειμενικών αξιών μπορεί να είναι πρακτικά ανύπαρκτη για μεταβιβάσεις σχετικά μικρής αξίας περιουσιακών στοιχείων, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου όμως συνεπάγεται και αυξημένη γραφειοκρατία και πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με την ισχύουσα συνθήκη μεταβιβάσεων ακινήτων με βεβαίωση μηχανικού.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκύκλιος η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ρίχνει ακόμα και τα όποια τυπικά εμπόδια (πηγές της ΑΑΔΕ ανέφεραν πως προβλήματα μεταβιβάσεων με το νέο καθεστώς δεν είχαν παρατηρηθεί τις προηγούμενες ημέρες στις Δ.Ο.Υ, ακόμα και πριν την έκδοση της εγκυκλίου) υπήρχαν για αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές για περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 800.000 ευρώ.

Οι διατάξεις της εγκυκλίου περιγράφουν τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α' κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 29 του Κώδικα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ. Οι δωρεές και γονικές παροχές της παραγράφου αυτής δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων.
  • Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών, πλην των προβλεπομένων στην παρ. 1 (όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την τροποποίησή της με τον παρόντα νόμο), υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β' κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία». Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021. Για την εφαρμογή του τρίτου και του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2961/2001 (Α'266), όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν συνυπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 36, περί συνυπολογισμού προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v