Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο ΥΠΟΙΚ σε νέα αιτήματα στήριξης λόγω πανδημίας

Βαρόμετρο τα έσοδα Οκτωβρίου για πιθανές εφάπαξ ενισχύσεις. Καλπάζει 35% ο τζίρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπό εξέταση μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από ξέφρενο ράλι στις τιμές ενέργειας.

Φρένο ΥΠΟΙΚ σε νέα αιτήματα στήριξης λόγω πανδημίας

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει φρένο στα αιτήματα της αγοράς για έξτρα στήριξη με φόντο την πανδημία, μετά την εξαγγελία νέων μέτρων ελέγχου και πρόσβασης των καταναλωτών σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης.

Αντίθετα, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ξεκινήσει μια «αναζήτηση» πρόσθετης στήριξης των επιχειρήσεων ως ανάχωμα στον ενεργειακό «πυρετό», ενώ η εικόνα των εσόδων Οκτωβρίου και του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου θα κρίνει αν ο προϋπολογισμός του 2022 θα ενσωματώνει κάποια «έκπληξη». Για τον προϋπολογισμό, ο πήχης κρατιέται χαμηλά, καθώς το 2022 είναι ένα έτος μετάβασης στη δημοσιονομική «ορθοδοξία» με νέους κανόνες, οι οποίοι θα αποκρυσταλλωθούν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το επόμενο καλοκαίρι, μετά από μια νέα «κόντρα» Βορρά - Νότου.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων στα αιτήματα της αγοράς για έξτρα στήριξη στη σκιά της πανδημίας έδωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ: «Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα ενίσχυσης, τελείωσαν αυτά, τέρμα. Διότι η ΕΕ αποκλείεται να ανοίξει το πουγκί πάλι, διότι θα πούνε οι Ευρωπαίοι που έχουν τα λεφτά, κύριοι, σας δώσαμε το εμβόλιο»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου το ίδιο σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, όταν η επέλαση της πανδημίας βρήκε τη χώρα χωρίς εμβόλια και το lockdown ήταν μονόδρομος. Ο πρωθυπουργός άλλωστε προχθές επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown.

Λιανεμπόριο και εστίαση δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα πιεστούν από την εφαρμογή των ελέγχων στην πελατεία τους, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εισόδου ούτε σε καταστήματα εστίασης, ούτε στο λιανεμπόριο, καθώς έχει εμβολιαστεί.

Στο μέτωπο της ενέργειας, το σκηνικό είναι «φωτιά» μετά από μια σύντομη, όπως αποδείχθηκε, αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, με την προσδοκία που γέννησαν οι δηλώσεις Πούτιν περί εντολής στην Gazprom να εφοδιάσει τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου από τις 8 Νοεμβρίου, η ασυμφωνία λόγων και έργων (δεν έδωσε σχετικά δείγματα προετοιμασίας η Gazprom) και οι εκτιμήσεις περί ενεργοποίησης του North Stream 2 την άνοιξη (Bloomberg) έστειλαν και πάλι τις τιμές στα ύψη.

Προχθές η άνοδος ξεπέρασε το 17%, με το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο να προσεγγίζει ακόμα και τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν πέρυσι ήταν κάτω από τα 20 ευρώ. Στο πετρέλαιο, η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ δεν έχει δημιουργήσει προσδοκίες για ανατροπές παρά τις διεθνείς πιέσεις αύξησης της παραγωγής και ο μαύρος χρυσός παραμένει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά παρεμβάσεις ελάφρυνσης του βάρους των επιχειρήσεων από το ενεργειακό φορτίο και δεν αποκλείονται μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες. Αποφάσεις επί του παρόντος δεν υπάρχουν, αλλά η αναζήτηση παρεμβάσεων είναι ενεργή. Προχθές, μάλιστα, ο πρωθυπουργός μίλησε για σχέδιο επιστροφής του φόρου κατανάλωσης το 2022 στο αγροτικό πετρέλαιο για αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, μέτρο που εξειδικεύουν σήμερα οι Χρ. Σταϊκούρας και Σπ. Λιβανός.

Χαμηλά κρατιέται και ο πήχης για τυχόν έξτρα μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου. Ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 7%, τον Οκτώβριο τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και κατά 24% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, αλλά η εικόνα πρέπει να συμπληρωθεί και από τις πρώτες 10-15 μέρες του Νοέμβρη, για να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφή τα όποια περιθώρια έξτρα παρεμβάσεων προκύψουν.

Αρμόδιες πηγές εκμηδενίζουν τις προσδοκίες μόνιμων μέτρων με εξαίρεση τον ΕΝΦΙΑ, όπου ο συνδυασμός με τη μεταρρύθμιση του φόρου μπορεί να «χωρέσει» έξτρα μειώσεις επιβαρύνσεων, ενώ στο τραπέζι έχει επανέλθει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος στους υγειονομικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να σηκώνουν ένα ασύλληπτα βαρύ φορτίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v