Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο στρατός μπαίνει στη μάχη των... τουριστικών επενδύσεων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση του πρώην Κέντρου Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου Μεθάνων και ενός οικοπέδου στο χωριό Πέρδικα στην Αίγινα. Εντονο ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Ο στρατός μπαίνει στη μάχη των... τουριστικών επενδύσεων

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση δύο ακινήτων-φιλέτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), του πρώην Κέντρου Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου (ΚΛΑΠ) Μεθάνων και ενός οικοπέδου που βρίσκεται στο χωριό Πέρδικα στην Αίγινα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο διαγωνισμοί έχουν κατατεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο Αμυνας και επίκεται μέσα στις επόμενες ημέρες η προκήρυξή τους από την Υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με Ελληνες και ξένους επενδυτές να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων.

Το ΚΛΑΠ Μεθάνων

Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του ΚΛΑΠ Μεθάνων, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, αναμένεται, βάσει προγραμματισμού, να πραγματοποιηθεί μέσα στο α' 10ήμερο του Δεκεμβρίου. Ενδιαφέρον να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο asset έχουν εκδηλώσει Έλληνες επιχειρηματίες και Τσέχοι επενδυτές. Πρόθεση των Τσέχων είναι η αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου, με στόχο τη μετατροπή του σε λουτρόπολη, αντίστοιχου βεληνεκούς με την παγκοσμίως φημισμένη λουτρόπολη στη δυτική Τσεχία, Κάρλοβι Βάρι.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Τσέχοι, οι οποίοι έχουν εμπειρία ετών στον χώρο του ιατρικού τουρισμού, καθώς ηγούνται μίας από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον τομέα της αποκατάστασης και της αποθεραπείας, προκρίνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου κέντρου λουτροθεραπείας -με την εκμετάλλευση των θερμών πηγών της περιοχής- και την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ, που θα τονώσουν οικονομικά τα Μέθανα. Άλλωστε, οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι φημισμένες από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε ρευματικά και δερματικά προβλήματα, ατού που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν οι Τσέχοι.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο μισθωτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να ανακαινίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είτε να τις κατεδαφίσει και να αναπτύξει νέες στη θέση τους.

Το «φιλέτο» της Πέρδικας

Στα τέλη Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί ο αντίστοιχος διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης των 330 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Πέρδικα της Αίγινας, με τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας να τοποθετείται το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2022. Ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια μίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ελληνικοί και ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και στον ξενοδοχειακό.

Το «χακί» ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, με την ΥΠΑΑΠΕΔ να στοχεύει στην τουριστική αξιοποίηση της έκτασης σε συνδυασμό με τη δημιουργία θεματικού πάρκου και πολιτιστικού κέντρου.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο, μάλιστα, πληροί τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο μεγάλης κλίμακας, αποτελούμενο από θεματικά πάρκα, ιδιωτικές κατοικίες, ακόμη και πολυτελές κάμπινγκ (glamping). Σημαντικό πλεονέκτημα για την εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου είναι η δυνατότητα που έχει να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και να προχωρήσει η εκμετάλλευσή του με όρους fast track.

Ερχονται κι άλλοι διαγωνισμοί

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν 4 ακόμη διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ισάριθμων ακινήτων, ιδιοκτησίας της ΥΠΑΑΠΕΔ. Οι τρεις διαγωνισμοί αφορούν τη μίσθωση τριών γραφειακών χώρων, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, που βρίσκονται στο ακίνητο της οδού Ακαδημίας 27Α, στην καρδιά της Αθήνας και μπορούν είτε να ενοικιαστούν ως επαγγελματικοί χώροι είτε ως κατοικίες.

Ο τέταρτος διαγωνισμός αφορά την εκμετάλλευση κατοικίας στην οδό Πατησίων, στον αριθμό 169. Το ακίνητο, το οποίο διαθέτει υπόγειο parking και υπόγεια αποθήκη, δύναται να μισθωθεί και να διατεθεί από τον νέο «ιδιοκτήτη» προς τουριστική εκμετάλλευση.

Εύα Δ. Οικονομάκη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v