Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα μέτρα για αγορές από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία της αγοράς που ισχύει από σήμερα Σάββατο. Επανέρχονται τα τετραγωνικά ανά πελάτη, απαγορεύεται η πώληση επαγγελματικών προϊόντων κομμωτικής. Τι ισχύει για λιανεμπόριο.

Τα νέα μέτρα για αγορές από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

Περιορισμούς τόσο στον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός των καταστημάτων τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), όσο και στην πώληση επαγγελματικών προϊόντων κομμωτικής, θέτει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, 13 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 προβλέπουν τα εξής:

Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες) επανήλθε το μέτρο του περιορισμού των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος. Πλέον επιτρέπεται η παρουσία 1 ατόμου ανά 9 τ.μ. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να παίρνουν από την είσοδο την καρτέλα με τον αύξοντα αριθμό για να μπουν στο κατάστημα.

Επίσης απαγορεύεται από σήμερα η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας. Το μέτρο αφορά τόσο τα σούπερ μάρκετ, όσο και τις υπόλοιπες λιανεμπορικές επιχειρήσεις (πολυκαταστήματα, καταστήματα καλλυντικών, κ.ά.) αλλά και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, φυσικής ευεξίας κ.ά.

Στα καταστήματα λιανεμπορίου, συμπεριλαμβάνονται τα εμπορικά κέντρα (mall) και τα εκπτωτικά χωριά, και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop), οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v