Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bonus 35.000 ευρώ στους νέους γεωργούς

Νέο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, έχει στόχο να ενισχύσει τους νέους αγρότες. Τι χρηματοδοτείται και σε ποιους απευθύνεται.

Bonus 35.000 ευρώ στους νέους γεωργούς

Έως τις 14 Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια νέοι αγρότες που επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα δράση του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ. 

Το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» αφορά στην παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικών ενισχύσεων σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίοι διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα, εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Οι υποψήφιοι, από κοινού με την αίτηση και τα δικαιολογητικά, υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο το οποίο πρέπει να περιγράφει τις ενέργειες για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με την αρχική κατάσταση, μέσω διατύπωσης σχετικών δεσμευτικών ποσοτικών ή ποιοτικών στόχων για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με τη βαθμολόγηση γενικών κριτηρίων αξιολόγησης για το πρόγραμμα και επιμέρους συγκεκριμένων κριτηρίων ανά Περιφέρεια εγκατάστασης.

Τι χρηματοδοτείται

  • Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κατ' αποκοπή ποσού στήριξης μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων που αφορούν το αίτημα στήριξης.
  • Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη, με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων.
  • Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη.

Ως ποσό στήριξης ορίζονται οι 35.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται μέχρι και 5.000 ευρώ, ως εξής:

  • Κατά 2.500, όταν ο αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευσης έχει μόνιμη κατοικία σε περιοχή ορεινή ή μειονεκτική ή σε νησί με πληθυσμό μέχρι και 3.100 κατοίκους.
  • Κατά 2.500, για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στη μελλοντική κατάσταση έχουν πτηνοκτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση (όχι όμως μικτή).

Σε ποιους απευθύνεται

Η νέα αυτή δράση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα που:

i) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους.

ii) Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου 6.1. 2.

Και σε νομικά πρόσωπα που:

i) Έχουν ως αρχηγό-νόμιμο εκπρόσωπό τους νέο γεωργό που πληροί της προϋποθέσεις του σημείου.

ii) Έχουν ως αρχηγό-νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό, ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου σε ποσοστό τουλάχιστον 51%.

iii) Έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού-νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας Περιφέρειας.

iv) Έχουν κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα τη γεωργική παραγωγή. Σημειώνεται πως δραστηριότητες στην αλιεία δεν λαμβάνονται υπόψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v