Πρώτη η Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους Covid-19!

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για τις απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους τον τελευταίο χρόνο. Πώς η Ελλάδα προσπέρασε τις ΗΠΑ και η θνητότητα τρέχει με διπλάσια ταχύτητα από την Αυστρία.

Πρώτη η Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους Covid-19!
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1.169 θάνατοι από Covid-19, περισσότεροι από τους 1.110 ολόκληρου του Οκτωβρίου. Οι ρυθμοί των απωλειών του τελευταίου διαστήματος αυξάνονται δραματικά, σε μια ξέφρενη κούρσα, που ξεπερνά κάθε άλλη χώρα του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου, ενώ η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική.

Ο διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής του ΤΗΜΜΥ του ιδρύματος Βασίλης Τσαουσίδης ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία των απωλειών από Covid από το Νοέμβριο του 2020 (όταν η πανδημία άρχισε να δείχνει τα δόντια της στην Ελλάδα) μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, και κατέληξε σε συμπεράσματα που προκαλούν έντονο προβληματισμό. Από την Τρίτη, 23/11, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις δυτικές χώρες του κόσμου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ.

Ακόμη πιο ζοφερή είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τους θανάτους του τελευταίου δεκαπενθημέρου και τον ρυθμό αύξησής τους, που είναι σχεδόν διπλάσιος από τη δεύτερη της λίστας, Αυστρία. Ο καθηγητής ονόμασε τις τιμές χιλιόμετρα ανά ώρα, για να δείξει με παραστατικό τρόπο την ταχύτητα με την οποία, όπως λέει, τρέχει η κάθε χώρα προς τον γκρεμό.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο στον Δυτικό Κόσμο από 1/11/2020 ως τις 24/11 και «ταχύτητα» τελευταίων 15 ημερών [η «ταχύτητα» ισοδυναμεί με ρυθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Π.χ. 107 km/h σημαίνει 107 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο - Δεδομένα από Our World In Data].

«Στο μεγαλύτερο διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα η μέση τιμή θανάτων της Ελλάδας είναι στις πρώτες θέσεις και συχνά στην πρώτη θέση μεταξύ των δυτικών χωρών", λέει ο κ. Τσαουσίδης, διευκρινίζοντας πως αφήνει εκτός σύγκρισης τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ λόγω οικονομικών, κοινωνικών πολιτιστικών και άλλων διαφορών, αλλά και γιατί ορισμένες από αυτές(*) δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια, ώστε να μεγέθη να είναι συγκρίσιμα.

«Η σύγκριση έγινε μεταξύ των χωρών του δυτικού κόσμου και όχι μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που ανήκουν στην Ε.Ε. δεν είναι οι παραδοσιακές δυτικές χώρες με τις οποίες προσπαθούμε να συγκλίνουμε – κανείς δεν επιδιώκει να γίνουμε όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία - και επομένως δεν καθορίζουν αυτές το μέτρο της επιτυχίας», διευκρινίζει, προσθέτοντας πως, αντίθετα, περιελήφθησαν στη σύγκριση χώρες με κακή επίδοση ακόμη και εκτός Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που καθόρισαν το μέτρο της αποτυχίας στον δυτικό κόσμο, μαζί με χώρες της Ε.Ε. όπως η Ιταλία. «Το πλαίσιο της σύγκρισης καθορίζεται από τον στόχο της έρευνας. Δεν εξαιρέθηκε κάποια από τις χώρες με κακή επίδοση που θα μπορούσε να αναδείξει την Ελλάδα ως πρώτη, μεταξύ ενός περιορισμένου αριθμού δυτικών χωρών, για το διάστημα που μελετήθηκε», σημειώνει.

Ο ίδιος προβλέπει, μάλιστα, περαιτέρω αύξηση θανάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και τα ποσοστά των ασθενών άνω των 65 ετών στις καθημερινές μολύνσεις εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 11% με 12% του συνόλου.

«Οι νοσηλείες σε αυτές τις ηλικίες είναι σταθερές, η ηλικιακή αναλογία στις ΜΕΘ έχει πέσει πάλι στο 50% - 50% για τους 65+ και 65-, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 μένουν εκτός εντατικής, άρα οι θάνατοι δυστυχώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες 15 μέρες», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το διάστημα αναμένεται να έχουν κάνει την 3η δόση οι περισσότεροι σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε μετά αναμένουμε να υπάρξει υποχώρηση».

Ο καθηγητής εκφράζει επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της εικόνας που παρουσιάζεται για πανευρωπαϊκό συναγερμό, καθώς παρά την αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο ρυθμός των θανάτων σε αυτές υπολείπεται σημαντικά από αυτόν της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πίνακα.

Ταυτόχρονα, ζητά από τους αρμόδιους -κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων- να δώσουν εξηγήσεις. «Η Ελλάδα διακήρυξε εξαρχής ως πρωταρχικό της στόχο την ανθρώπινη ζωή -έτσι, μάλιστα, δικαιολόγησε τα σκληρά μέτρα που πήρε. Ωστόσο, πάει καιρός τώρα που στην Ελλάδα ο ρυθμός θανάτων ακολουθεί ξέφρενη πορεία. Η πορεία αυτή δεν είναι συγκρίσιμη με καμία άλλη δυτική χώρα, για τόσο μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από την αρμόδια επιτροπή που η πολιτική ηγεσία επέλεξε να διαχειρίζεται κατ' αποκλειστικότητα τα δεδομένα και να εισηγείται τα μέτρα. Ούτε δόθηκε κάποια εξήγηση από την πολιτική ηγεσία που έχει την τελική ευθύνη», σημειώνει.

(*) Σε προηγούμενη έκδοση του κειμένου, εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι οι περισσότερες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια, ενώ το ορθό είναι ότι ορισμένες εξ αυτών δεν έχουν την ίδια πρόσβαση, μη όντας χώρες της Ε.Ε. Eπίσης, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, στην νεότερη έκδοση παρατίθεται αναλυτικά το σκεπτικό του καθηγητή Τσαουσίδη για την εξαίρεση των κρατών που ανήκαν στο πρώην «ανατολικό μπλοκ» και τις παραφυάδες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v