Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλίδι στο πρόγραμμα πτήσεων βάζει η Ομικρον

Η ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή έχει οδηγήσει σε μείωση των διεθνών πτήσεων σε ποσοστό 25%-30%, με τους ισχυρούς των αερομεταφορών να διατηρούν χωρίς μεταβολές τον προγραμματισμό τους για τις εσωτερικές πτήσεις.

Ψαλίδι στο πρόγραμμα πτήσεων βάζει η Ομικρον

Σε περικοπή των πτητικών τους προγραμμάτων προχωρούν ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ως απόρροια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία για μία ακόμη φορά έχει «παγώσει» τη ζήτηση για ταξίδια. Η ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή «Ομικρον», εξαιτίας της οποίας πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν παγκοσμίως την περίοδο των εορτών και πολλοί ταξιδιώτες άλλαξαν τα πλάνα τους, έχει οδηγήσει σε μείωση των διεθνών πτήσεων σε ποσοστό 25%-30%, με τους ισχυρούς των αερομεταφορών να διατηρούν χωρίς μεταβολές τον προγραμματισμό τους για το εσωτερικό.

«Το επόμενο δίμηνο έχουμε προχωρήσει σε μείωση των πτήσεων εξωτερικού, διατηρώντας, ωστόσο, στο ακέραιο το πτητικό μας έργο στο εσωτερικό και αναμένουμε τον Μάρτιο για μία επαναφορά της ζήτησης. Εκτιμούμε ότι αυτή τη φορά ο κύκλος έξαρσης της πανδημίας θα είναι πιο σύντομος», επισημαίνει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας αεροπορικής εταιρείας.

«Οπως ήταν φυσικό, η παραλλαγή «Ομικρον» και ο φόβος ενδεχόμενης νόσησης οδήγησαν την περίοδο των εορτών σε ακυρώσεις ταξιδιών από την πλευρά των επιβατών», συμπληρώνει.

Ενθαρρυντικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι το «παράθυρο» των κρατήσεων (booking window) έχει αρχίσει να μεγαλώνει και πάλι, με τους ταξιδιώτες να μπαίνουν ξανά σταδιακά στη λογική κρατήσεων εισιτηρίων με ορίζοντα 2 ή και 3 μηνών. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, καταγράφεται μικρή κινητικότητα και για το Πάσχα, ενδεικτικό της διάθεσης της ταξιδιωτών για προγραμματισμό των επόμενων εξορμήσεών τους.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, με τη γερμανική Lufthansa να ανακοινώνει την περικοπή 33.000 προγραμματισμένων πτήσεων για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης.

Ηδη από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Eurocontrol, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, μετά την αναθέρμανση της ταξιδιωτικής κίνησης κατά την περίοδο των εορτών, η εξάπλωση της παραλλαγής «Ομικρον» θα οδηγούσε από τις 10 Ιανουαρίου 2022 και έπειτα σε μείωση των δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών σε σύγκριση με τον αριθμό των πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτών, της περιόδου που η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια είχε «τσιμπήσει» λίγο, πολλές αεροπορικές εταιρείες διεθνώς αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακυρώσεις πτήσεών τους είτε λόγω της απουσίας ζήτησης, είτε επειδή δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ των μελών των πληρωμάτων.

Πάντως, το διάστημα από 4 έως 10 Ιανουαρίου, με βάση τα στοιχεία του Eurocontrol, ο αριθμός των πτήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Οργανισμού, όπως η Τουρκία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία, μειώθηκε σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v