Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται παράταση στις φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων

Γραφειοκρατία και υπερφόρτωση στις ΔΟΥ αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος για όσους υπέβαλαν δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Το αίτημα στηρίζει η αγορά.

Έρχεται παράταση στις φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων

Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου, προσβλέποντας σε φθηνές μεταβιβάσεις με τις παλαιές αντικειμενικές έως τις 31 Ιανουαρίου, τρέχουν και δεν φτάνουν.

Η ασύλληπτη γραφειοκρατία η οποία συνεχίζει να βασανίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε συνδυασμό με την «υπερφόρτωση» των Δ.Ο.Υ. δημιουργούν κίνδυνο απώλειας της προθεσμίας και έξτρα χρεώσεων, τον οποίο αξιολογεί το υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζεται να παρέμβει. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται νέα παράταση της προθεσμίας, ειδικά για όσους έχουν κάνει τα… χαρτιά τους έως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ όπως είναι γνωστό, για όλους τους υπόλοιπους οι νέες αντικειμενικές έχουν ήδη ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου.

Η προοπτική των νέων αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ, πάτησαν γκάζι στις μεταβιβάσεις, με τους συμβολαιογράφους να κάνουν χρυσές δουλειές, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στην πλατφόρμα myproperty (από τον περασμένο Μάρτιο ηλεκτρονικά οι αγοραπωλησίες) υποβλήθηκαν 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων και για γονικές παροχές - δωρεές το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου σε διάστημα 2 εβδομάδων, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες, ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη καθώς «το σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σημερινή συσσωρευμένη συναλλαγή, με αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι και οι λοιποί εμπλεκόμενοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κατασκευαστές κ.λπ.) να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση. Χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες. Χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους.

Ομοίως, τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας. Όσον αφορά δε την «Ταυτότητα Κτιρίου», η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της είναι τεράστια (πλέον των 3 μηνών) καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της».

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει δίμηνη παράταση έως το τέλος Μαρτίου του ισχύοντος μέχρι την 31.12.2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων, με παράταση τόσο της ισχύος των περυσινών αντικειμενικών αξιών όσο και της ισχύος όλων των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ώστε να μη χρειάζεται επανέκδοσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v