Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρόδος πρότυπο βιώσιμου τουρισμού παγκοσμίως

Οι φιλόδοξοι στόχοι του Co-Lab, που αποτελεί το αντικείμενο της συνεργασίας του ομίλου TUI, του οργανισμού TUI Care Foundation και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τα πρώτα projetcs.

Η Ρόδος πρότυπο βιώσιμου τουρισμού παγκοσμίως

Η ανάδειξη της Ρόδου ως του πρώτου βιώσιμου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως σε βάθος πενταετίας βρίσκεται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας που υλοποιούν από κοινού η TUI, ο οργανισμός TUI Care Foundation και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου TUI στο Νησί των Ιπποτών. Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό και αφορά την ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων που θα διασφαλίσουν τον βιώσιμο τουρισμό.

«Η συνεργασία με την TUI είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στη Ρόδο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και στην Ελλάδα», είπε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Η πρώτη φάση του προγράμματος, ο προϋπολογισμός της οποίας ενδέχεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Γ. Χατζημάρκο, εστιάζει στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στη διαχείριση των αποβλήτων και στην ανακύκλωση.

Η προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τουρισμού στο νησί που πρόκειται να περιοριστεί σημαντικά μέσω νέων εφαρμογών αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας σε δεύτερο χρόνο, έτσι ώστε να καταστούν η Ρόδος και εν γένει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως πρότυπα για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των επόμενων έργων που προβλέπονται στο πλαίσιο του φιλόδοξου project του Co-Lab, ο Γ. Χατζημάρκος τόνισε ότι ένα μέρος των πόρων θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η «πράσινη» οικονομία και ως εκ τούτου τα έργα που έχουν σχεδιαστεί συνάδουν με τη φιλοσοφία του.

Στη συνεισφορά του τουρισμού σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν. «Χωρίς τουρισμό οι προορισμοί στερούνται επενδύσεων και άμεσων δαπανών από τους ταξιδιώτες. Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει σχεδόν καμία βάση για οικονομική ευημερία στους περισσότερους προορισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της TUI, επισημαίνοντας ότι το Co-Lab (μια σύμπτυξη των λέξεων collaboration-συνεργασία και laboratory-εργαστήριο) μπορεί να λειτουργήσει ως εργαστήριο για τον βιώσιμο τουρισμό του μέλλοντος.

Στο Co-Lab θα συνεργαστούν η τοπική τουριστική βιομηχανία και διεθνείς εταίροι για την εξεύρεση λύσεων καθώς και για την ανάπτυξη και την εφαρμογή τους στη Ρόδο, με απώτερο στόχο την προώθηση του βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου. Πυξίδα για τη δράση του Co-Lab θα είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Ρόδος μπορεί να αποτελέσει το προσχέδιο του επιτυχημένου μετασχηματισμού της βιωσιμότητας του τουρισμού», είπε ο Τόμας Ελερμπεργκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TUI Care Foundation και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, επισημαίνοντας ότι ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία θα επωφεληθεί από το Co-Lab. Τόνισε, δε, ότι το TUI Care Foundation θα εστιάσει ιδιαίτερα σε πρωτοβουλίες που άπτονται της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Οπως επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στόχο αποτελεί η ανάδειξη της Ρόδου ως υποδείγματος βιώσιμου τουριστικού προορισμού που θα αντιγράψει όλος ο κόσμος, καθώς η βιωσιμότητα του προορισμού θα αποτελεί νούμερο 1 τάση για τον ταξιδιώτη για τα επόμενα πολλά χρόνια. Τόνισε, δε, ότι το Νησί των Ιπποτών θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί φέτος τους επισκέπτες του νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και όλοι προετοιμάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. «Τον χειμώνα χτίζονται οι πρωταθλητές του καλοκαιριού», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v