Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προμήθειες-εξπρές καθιερώνει ο ΕΦΚΑ

Λόγω εξαιρετικών συνθηκών στον φορέα, το υπ. Εργασίας, με το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, προωθεί αλλαγές στη διαδικασία και στους χρόνους ολοκλήρωσης των προμηθειών. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των καθυστερήσεων.

Προμήθειες-εξπρές καθιερώνει ο ΕΦΚΑ

Με διαδικασίες εκτός του νόμου που διέπει τις προμήθειες του δημοσίου για 5 χρόνια, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που ισχύουν στον ΕΦΚΑ και προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων και της ολοκλήρωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού του φορέα, θα διενεργούνται οι προμήθειες στον Φορέα.

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ένα ευέλικτο σύστημα προμηθειών, επιδιώκοντας να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.). Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε και πλέον αναμένεται η οριστικοποίηση των διατάξεών του, ώστε να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος των διατάξεων αυτών, που είναι και οι μοναδικές που δεν προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ, καθώς και οι εργαζόμενοι θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να καταργηθούν γραφειοκρατικά φαινόμενα που έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τόσο των ίδιων όσο κυρίως των πολιτών, είναι να απλουστευθούν οι διαδικασίες, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς το 2022 αποτελεί το έτος-σταθμό για το μέλλον του Φορέα. Έτσι, προβλέπονται εξαιρετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διενέργεια των προμηθειών του e-ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 5 ετών, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι απαραίτητο διάστημα για την απορρόφηση των προτεινόμενων οργανωτικών και λειτουργικών αλλαγών.

Συγκεκριμένα, κατά την τρέχουσα περίοδο, η οποία συνδέεται με αυξημένο όγκο εκκρεμών συντάξεων, με οργανωτικές αλλαγές και την προσπάθεια ολοκλήρωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος 4412/2016 (Α' 147) για τις προμήθειες του δημοσίου, με την επιφύλαξη όμως του ενωσιακού δικαίου και συγκεκριμένα της Οδηγίας 2014/24. Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι αναθέσεις του e-ΕΦΚΑ άνω και κάτω των ενωσιακών ορίων θα διενεργούνται σύμφωνα με ένα νέο Κανονισμό Προμηθειών, «λόγω των αυξημένων απαιτήσεων ευελιξίας που υπαγορεύουν οι ιδιαίτερες λειτουργικές ανάγκες (μέγεθος, πολυδιάσπαση, οργανωτικά χαρακτηριστικά κ.ά.) καθώς και η αποστολή του φορέα».

Ο νέος αυτός Κανονισμός θα εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα και θα συμμορφώνεται με την Οδηγία 2014/24 στις περιπτώσεις που τα ποσά είναι άνω των ενωσιακών ορίων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα είναι σύμφωνος με τις γενικές αρχές των συμβάσεων, όπως διαφάνεια, ίση μεταχείριση, προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι τώρα, για την προμήθεια ειδών ή την παροχή υπηρεσιών με δαπάνη που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ το έτος, απαιτούνται 17 διαφορετικά στάδια έως ότου πληρωθεί ο προμηθευτής. Με βάση και τον πίνακα που παρουσιάζει το Euro2day.gr, κατά μέσο όρο, ο χρόνος αναμονής για την προμήθεια υλικού και εξοπλισμού από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής ανέρχεται σε 7 μήνες με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του Ταμείου να αδυνατούν να εργαστούν ή να καταβάλουν οι ίδιοι τα χρήματα για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για να ολοκληρώσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

Ακόμη και για να προμηθευτούν οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χαρτί υγείας, απαιτούνται κατά μέσο όρο 6 μήνες, χωρίς μάλιστα να υπολογιστούν στο διάστημα αυτό τυχόν προσφυγές. Πριν την προμήθεια των τελευταίων 3.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών, απαιτήθηκαν 15 μήνες, για να αγοραστούν 1.150 υπολογιστές και 345 εκτυπωτές, ενώ για να προμηθευτεί μια περιφερειακή Διεύθυνση ένα κλιματιστικό χρειάζεται κατά μέσο όρο 4 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα ανταλλακτικά.

Λόγω έλλειψης... βενζίνης, οι διευθυντές και οι οδηγοί των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) πλήρωναν εντός του 2021 τα καύσιμα από την τσέπη τους, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, για να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά γιατρών σε σπίτια κατάκοιτων πολιτών. Τελικά το θέμα λύθηκε προσωρινά με προμήθεια καυσίμων κίνησης μέσω της αστυνομίας, ενώ για τα καύσιμα της θέρμανσης ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Πλέον, με τις προωθούμενες αλλαγές, εκτιμάται ότι θα τεθεί ένα τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αναλώσιμων προμηθειών και εξοπλισμού στον e-ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v