Εφορία: Τι ισχύει για τις παρατάσεις πληρωμών λόγω «Ελπίδας»

Δεν είναι έτοιμο το σύστημα για να υποστηρίξει την παράταση στις προθεσμίες, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απαιτούμενη απόφαση. Αμεσα αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα.

Εφορία: Τι ισχύει για τις παρατάσεις πληρωμών λόγω «Ελπίδας»

Χιλιάδες λογιστές και φορολογούμενοι πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για παράταση προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων που λήγουν στις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου λόγω κακοκαιρίας αλλά βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν υπέβαλαν για παράδειγμα τη δήλωση ΦΠΑ και διαπίστωσαν ότι το «σύστημα» έβγαζε ημερομηνία πληρωμής χωρίς παράταση, στις 31 Ιανουαρίου.

Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και άμεσα θα υπάρξει διόρθωση του συστήματος, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης. Το σύστημα της ΑΑΔΕ δεν μπορεί να προσαρμοστεί με δελτίο τύπου και μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης – αναμένεται σήμερα- αφενός νέες δηλώσεις θα έχουν καταληκτική ημερομηνία την 4η Φεβρουαρίου, αφετέρου δηλώσεις οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί και εμφανίζουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής στις 31 Ιανουαρίου θα διορθωθούν το αργότερο την ερχόμενη Κυριακή.

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως «με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, που κατοικούν ή εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, οι προθεσμίες που λήγουν από τις 24 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022, παρατείνονται μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου 2022 και αφορούν:

  •  Την υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ.
  • Την υποβολή κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.»
Λογιστές επισήμαναν στη Διοίκηση της ΑΑΔΕ ότι το Taxis συνέχιζε και χθες, παρά την ανακοίνωση της παράτασης, να λειτουργεί με προθεσμία 31 Ιανουαρίου για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απαιτούμενη απόφαση, καθησυχάζοντας πως η παράταση η οποία ανακοινώθηκε ισχύει κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v