Φουντώνει η επιθυμία των Ευρωπαίων για διακοπές Πάσχα και καλοκαίρι

Οι κρατήσεις για το Πάσχα έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής άνοδο σε ποσοστό πάνω από 250% σε σχέση με το 2021, ενώ αντίστοιχα οι κρατήσεις για το καλοκαίρι καταγράφουν αύξηση 80% συγκριτικά με πέρυσι.

Φουντώνει η επιθυμία των Ευρωπαίων για διακοπές Πάσχα και καλοκαίρι

Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη προβλέπει για το 2022 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council - WTTC), με τις κρατήσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι να καταγράφουν επί του παρόντος σημαντική αύξηση έναντι του 2021.

Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις για ταξίδια εντός της Γηραιάς Ηπείρου κατά την περίοδο του Πάσχα έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής σε ποσοστό πάνω από 250% σε σχέση με το 2021, ενώ αντίστοιχα οι κρατήσεις για το καλοκαίρι καταγράφουν άνοδο 80% συγκριτικά με πέρυσι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η εταιρεία ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys, η ζήτηση για τις κρατήσεις που αφορούν πτήσεις εντός των ευρωπαϊκών κρατών έχει ενταθεί νωρίτερα απ’ ό,τι πέρυσι, δίνοντας το σήμα για ανάκαμψη του τουρισμού το 2022, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα θετικοί στο ενδεχόμενο να ταξιδέψουν ξανά. Και μπορεί η παραλλαγή Όμικρον να λειτούργησε ανασταλτικά στην αρχή της χρονιάς, ωστόσο, όσο εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι προκαλεί ήπια νόσηση, οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να προγραμματίσουν το επόμενο ταξίδι τους.

Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων, τα ταξίδια εντός της Ευρώπης το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2022 εκτιμάται ότι θα παραμείνουν μειωμένα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα σε ποσοστό 38% και 45% αντίστοιχα. Ωστόσο, όπως εκτιμά το WTTC, όσο η μία μετά την άλλη οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου συνεχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η ανάκαμψη θα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική και τα τουριστικά μεγέθη θα μπορούσαν να προσεγγίσουν φέτος ακόμη περισσότερο τα επίπεδα του 2019.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι κρατήσεις για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παρουσιάζουν άνοδο 275%, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία, εκτιμάται ότι οι διεθνείς αφίξεις σε ευρωπαϊκούς προορισμούς θα σημειώσουν αύξηση άνω του 280% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ως δημοφιλέστερος προορισμός αναδεικνύεται για την ώρα η Ισπανία για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, με τις αφίξεις στη χώρα της Ιβηρικής κατά το α’ τρίμηνο του 2022 να αυξάνονται σε ποσοστό 320% σε ετήσια βάση.

Το 2019, ο παγκόσμιος τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού συνεισέφερε σχεδόν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία και αντιπροσώπευσε το 10,6% του συνόλου των θέσεων εργασίας (334 εκατομμύρια). Σύμφωνα με την έρευνα του WTTC, το 2020, χάθηκαν 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η συνεισφορά του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, επηρεάζοντας σημαντικά την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v