Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Περισσότερες πτήσεις από Ρωσία το καλοκαίρι

Την προσθήκη επιπλέον πτήσεων από και προς την Ελλάδα αποφάσισε το ρωσικό Επιχειρησιακό Κέντρο. Καίριας σημασίας η έγκριση του MoU που είχαν υπογράψει τέλος του 2021 οι δύο χώρες.

Τουρισμός: Περισσότερες πτήσεις από Ρωσία το καλοκαίρι

Την προσθήκη τακτικών πτήσεων από τη Ρωσία προς την Ελλάδα αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου αποφάσισε ενόψει της σεζόν του 2022, το αρμόδιο Επιχειρησιακό Κέντρο της ρωσικής κυβέρνησης για την ανάσχεση του κορωνοϊού, σε συνέχεια του Μνημονίου συνεργασίας (MoU) που είχαν υπογράψει στα τέλη του 2021 η ρωσική Υπηρεσία Αερομεταφορών με την αντίστοιχη ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Με βάση την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, αυξάνεται ο αριθμός των τακτικών πτήσεων από και προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προστίθενται οι παρακάτω πτήσεις:

  • Μόσχα - Κέρκυρα από 4 έως 7 πτήσεις την εβδομάδα.
  • Μόσχα - Μύκονος με συχνότητα 4 πτήσεων την εβδομάδα.
  • Αγία Πετρούπολη - Αθήνα, 2 πτήσεις την εβδομάδα.
  • Αγία Πετρούπολη - Θεσσαλονίκη, 2 πτήσεις την εβδομάδα.
  • Ζουκόφσκι (Μόσχα) - Ηράκλειο, 2 πτήσεις την εβδομάδα.
  • Αικατερινμπούργκ - Ηράκλειο, 2 πτήσεις την εβδομάδα.

Εκτός από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, το αρμόδιο Επιχειρησιακό Κέντρο της Ρωσίας ενέκρινε πτήσεις σε δύο ακόμη προορισμούς, τη Μύκονο και την Κέρκυρα, αφήνοντας για την ώρα απέξω τη Ρόδο. Με την εν λόγω απόφαση βέβαια, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Ρωσία, εγκρίνεται ένα μικρό μέρος του MoU, την ώρα που βάσει αντίστοιχης απόφασης αναμένεται να αρθούν όλοι οι περιορισμοί τόσο στις τακτικές, όσο και στις charter πτήσεις από τα ρωσικά αεροδρόμια προς εκείνα της Κύπρου από την 1η Μαρτίου.

«Εγκρίθηκαν κάποιες τακτικές πτήσεις, ωστόσο, το MoU που υπέγραψαν οι δύο χώρες και με το οποίο προστίθενται 700 χιλ. αεροπορικές θέσεις από τη Ρωσία προς την Ελλάδα δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Η έγκριση του συγκεκριμένου Μνημονίου είναι καίριας σημασίας για τον εισερχόμενο τουρισμό τη Ρωσία, με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση πτήσεων charter μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, συμπληρώνοντας παράλληλα πως η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με την τουριστική κίνηση από τα δύο κράτη.

Προσθέτουν, δε, ότι όσο καθυστερεί η υπογραφή του MoU, τόσο απομακρύνεται ο στόχος οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019, όταν ο αντίστοιχος αριθμός είχε ανέλθει σε περίπου 800 χιλιάδες.

Το MoU προβλέπει την πραγματοποίηση έως 24 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς την Αθήνα, έως 31 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, έως 28 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς τη Ρόδο και έως 35 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Μνημόνιο, δίνεται η δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν και νέους ελληνικούς προορισμούς στο πτητικό τους έργο -ανάλογα με τη ζήτηση-, όπως η Κως, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Καλαμάτα, προς τους οποίους μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 14 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Με βάση δε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς του εξωτερικού για τους Ρώσους, ενώ το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία αποτελούν τους top προορισμούς της χώρας μας για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v