Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Συναγερμός για την παρακράτηση δημοτικών τελών από τους παρόχους

Την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδων βλέπει για το καυτό ζήτημα ο Κ. Σκρέκας. Ήδη αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν κινηθεί νομικά κατά παρόχων ηλεκτρισμού. Τι λέει στο Euro2day.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης που δικαιώθηκε στα δικαστήρια.

Ενέργεια: Συναγερμός για την παρακράτηση δημοτικών τελών από τους παρόχους

Το καυτό θέμα της παρακράτησης δημοτικών τελών από εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα ποσά αυτά ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στο ΥΠΕΝ, ο κ. Παπαστεργίου θα ζητήσει από τον υπουργό τον έλεγχο και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας από τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ενεργειακής αγοράς. Υπάρχει νόμος, αλλά δεν εφαρμόζεται, που υποχρεώνει τις εταιρίες προμήθειας να επιστρέφουν εντός διμήνου από την έκδοση του τιμολογίου τα δημοτικά τέλη στους Δήμους.

Το πρόβλημα αυτό θεωρείται «θηλιά» για τους Δήμους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος τους αυξήθηκε κατά 100% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, οι δαπάνες των Δήμων για ενέργεια το 2019 ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Για το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος των Δήμων της χώρας ενημέρωσε χθες η ΚΕΔΕ και τους αναπληρωτές υπουργούς, Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ήδη, αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν κινηθεί νομικά κατά παρόχων ηλεκτρισμού, διεκδικώντας την επιστροφή δημοτικών τελών. Ο πρώτος που δικαιώθηκε είναι ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στο Euro2day.gr, ανέφερε ότι το συνολικό ποσό που είχε λαμβάνειν ο Δήμος από 11 εταιρίες προμήθειας ήταν 624.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση στάλθηκε επιστολή προς τους 11 προμηθευτές, από τους οποίους ανταποκρίθηκαν οι 6. Στη συνέχεια, ο Δήμος έστειλε εξώδικα σε 5 προμηθευτές, από τους οποίους τακτοποίησαν τις οφειλές τους οι 3. Στους 2 που απέμειναν υποβλήθηκαν μηνύσεις και πριν από 20 ημέρες και αυτοί επέστρεψαν τα δημοτικά τέλη που παρακρατούσαν.

Στη σημερινή συνάντηση στο ΥΠΕΝ, τον κ. Παπαστεργίου θα πλαισιώσει το προεδρείο της ΚΕΔΕ, καθώς και οι πρόεδροι των Επιτροπών, Ενέργειας-Περιβάλλοντος-Διαχείρισης Απορριμμάτων, δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου και Χωροταξίας-Υποδομών-Δικτύων, δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v