Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις για να μείνει στον πάγο ο ΦΠΑ σε εστίαση-μεταφορές

Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου να διατηρήσει και το β’ εξάμηνο της χρονιάς στο 13% τον ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και τουριστικό πακέτο.

Κινήσεις για να μείνει στον πάγο ο ΦΠΑ σε εστίαση-μεταφορές

Στο τέλος Ιουνίου, εκπνέει η περίοδος εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για καφέδες και ροφήματα στην εστίαση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τουριστικό πακέτο και εισιτήρια κινηματογράφου.

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει την παράταση του μέτρου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει νωρίτερα δημοσιονομικό χώρο 70 εκατ. ευρώ, καθώς όπως έχουν τονίσει από τον πρωθυπουργό έως τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς ελλείμματος 1,4% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους είναι αδιαπραγμάτευτος.

Από την άλλη πλευρά, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από 6% (6,2% τον Ιανουάριο), τα νοικοκυριά να μαστίζονται από κύματα ακρίβειας με μεγαλύτερη ένταση στην ενέργεια και τις επιχειρήσεις να δοκιμάζονται από τους ασύλληπτους -παρά την επιδότηση στο 50% της επιβάρυνσης- λογαριασμούς, δεδομένο θεωρείται πως δεν είναι η ώρα να επανέλθουν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Χώρια που η αντιπολίτευση επιμένει στο αίτημα μείωσης ΦΠΑ και ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα.

Πιθανότερο θεωρείται πως υπό το πρίσμα της υψηλής πτήσης του ΑΕΠ το 2021 (πάνω από 8,5% θεωρούν δεδομένο στο υπουργείο Οικονομικών -από 9% έως 9,5% εκτιμούν ΤτΕ και ΙΟΒΕ) και υπό την προοπτική κάλυψης ή και υπέρβασης των εσόδων από τον τουρισμό του 2019 φέτος, ο χώρος θα εξασφαλιστεί και η παράταση θα έρθει σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 30 Ιουνίου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13% σε:

  1. Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  2. Εστίαση: Αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  3. Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
  4. Πολιτισμό: Τα εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνoνται με μειωμένο συντελεστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v