Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινούμενη άμμος στην οικονομία-Ο ΕΝΦΙΑ και το νέο επίδομα στην ενέργεια

Αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς τα δεδομένα για το οικονομικό επιτελείο. Συνεδριάζει εκτάκτως το Ecofin. Προετοιμάζονται τα μέτρα για την ενέργεια. Στο υπουργικό συμβούλιο ο νέος ΕΝΦΙΑ και το ειδικό επίδομα σε ευάλωτους οφειλέτες.

Κινούμενη άμμος στην οικονομία-Ο ΕΝΦΙΑ και το νέο επίδομα στην ενέργεια

Τα νέα δεδομένα στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και την αντανάκλασή τους στην ευρωπαϊκή οικονομία της θα επιχειρήσει να σταθμίσει σήμερα το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση το συμβούλιο Ecofin.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε συνεδριάζουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης, την ώρα που εφιαλτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια ανατρέπουν όλες τις προβλέψεις και η Ευρώπη καταστρώνει εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση επάρκεια. Η Κομισιόν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει μια νέα δέσμη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που όλες οι συζητήσεις για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων έχουν μπει στην άκρη. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και να παραταθεί για ένα ακόμα έτος η ισχύς της γενικής ρήτρας διαφυγής.

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Δεν διατυπώνει προβλέψεις, καθώς το σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο, παραμένει όμως σε ετοιμότητα για όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες, όταν μπορούν να εξαχθούν σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Οι ανακοινώσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου τον Μάρτιο, οι οποίες εάν δεν είχαν μεσολαβήσει όσα συμβαίνουν θα είχαν ήδη γίνει, έχουν μετατεθεί σε χρόνο κατόπιν των ανακοινώσεων της Κομισιόν.

Στο μεταξύ, δρομολογημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες παραμένουν σε τροχιά, αν και με -δικαιολογημένες απολύτως- καθυστερήσεις. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά η κατάθεσή του δεν πρέπει να αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Στο υπουργικό, το οποίο συνεδριάζει στις 11:00 υπό τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος θα παρουσιάσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

1. Το νέο ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ το 2022 με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένονται στις αρχές Απριλίου, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.

2. Το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών. Tο πρόγραμμα παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες και σε αυτό το διάστημα, οι ευάλωτοι οφειλέτες θα αποφεύγουν αναγκαστικά μέτρα από τους πιστωτές (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις). Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021), σύμφωνα με τα οποία:

α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Επιπλέον, εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ., το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης».

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, ο οποίος θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Το Κράτος θα παρέχει μηνιαίο επίδομα στέγασης και στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν το αποκλειστικό πρώτο προνόμιο για την επαναγορά της κατοικίας, εφόσον έχουν ανακάμψει οικονομικά.

3. Τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

4. Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και

5. Την άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης - Ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v