Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε θα εκκαθαρίσει ο ΕΦΚΑ όλες τις εκκρεμείς συντάξεις

Στην εκκαθάριση του 97% του στοκ των κύριων συντάξεων από το 2019 και πίσω προχώρησε ο ΕΦΚΑ. Το χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούνιο. Ποιες συντάξεις απομένουν. Οι παρεμβάσεις που βοήθησαν.

Πότε θα εκκαθαρίσει ο ΕΦΚΑ όλες τις εκκρεμείς συντάξεις

Εφικτός ο στόχος για εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει στην έκδοση του 97% των κύριων συντάξεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2019 και πίσω, ενώ για το 3% που έχει απομείνει, είτε υπάρχουν ελλείψεις στους φακέλους, είτε οι ασφαλισμένοι έχουν χρέη που μπλοκάρουν την έκδοση της σύνταξης, είτε υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες.

Εν αναμονή μάλιστα της έναρξης του ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, κατά τη διαδικασία της 14ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Φορέα εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αιτήσεων του 2020 και έως το τέλος του Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν στα τεχνικά κλιμάκια, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για την απονομή κύριων συντάξεων προσεγγίζουν πλέον τις 77.000. Σε αυτές βέβαια δεν υπολογίζονται οι διεθνείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που εκτιμώνται σε περίπου 27.000, περίπου 1.500 αιτήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως ανελαστικές καθώς υπάρχουν προβλήματα στα δικαιολογητικά καθώς και οι αναπηρικές. Υπάρχουν, δε, άλλες περίπου 64.000 εκκρεμείς αιτήσεις που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν κατατεθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ που κατέγραψε στην τελευταία του έκθεση το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης, στο τέλος Δεκεμβρίου ήταν 123.792 (με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 222 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων, ληξιπρόθεσμες ήταν 96.546.

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση Δ’ τριμήνου, στο τέλος του 2021, συνολικά 242.061 φάκελοι για κύριες και επικουρικές συντάξεις βρίσκονταν σε αναμονή, εκ των οποίων οι 182.874 είναι ληξιπρόθεσμοι, ήτοι βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από 3 μήνες. Η δαπάνη για να αποπληρωθούν αυτές οι εκκρεμότητες είναι 300,7 εκατ. ευρώ για τις κύριες και 221,9 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές (σύνολο 522,6 εκατ. ευρώ), από τα οποία τα 459 εκατ. ευρώ αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη πάνω από 1.050.000 συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Το 2021 υπήρξε χρονιά- ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων, φτάνοντας τις 225.000, ενώ το 2020 είχαν εκδοθεί 161.000 και το 2019 μόλις 123.000. Ειδικά σε σχέση με το 2019 υπήρξε αύξηση της έκδοσης νέων συντάξεων κατά 83%.

Έτσι, μόνο κατά τους τελευταίους 12 μήνες, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000, γεγονός που καθιστά, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον στόχο της εκκαθάρισης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου απόλυτα εφικτό.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση στον e-ΕΦΚΑ αυξάνεται σε 163.872 νέες αιτήσεις, οι οποίες μάλιστα με βάση την ημερομηνία καταχώρησης αυξάνονται σε 191.062 (στοιχεία Δεκεμβρίου 2021).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται, δε, να παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, στην επιτάχυνση των ρυθμών έκδοσης νέων συντάξεων έχουν συμβάλει παρεμβάσεις όπως η λειτουργία του 1555, που έδωσε ανάσα σε εκατοντάδες υπαλλήλους να ασχοληθούν με τις συντάξεις, η αγορά νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, αλλά και η καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v