Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σαρώνουν» οι κρατήσεις για Airbnb το καλοκαίρι

Αύξηση 20%-25% σε σχέση με το 2019 καταγράφεται στις κρατήσεις, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για την καλύτερη χρονιά στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Σαρώνουν» οι κρατήσεις για Airbnb το καλοκαίρι

Ισχυρή ζήτηση για μίσθωση καταλυμάτων που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής και διατίθενται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb καταγράφεται για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, με τις κρατήσεις να υπερβαίνουν σε ποσοστό 20%-25% ακόμη και τα επίπεδα του «χρυσού» για τον ελληνικό τουρισμό 2019.

Για αύξηση άνω του 50% σε επίπεδο εσόδων, υπό την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί αρνητικά η ζήτηση από αστάθμητους παράγοντες, κάνουν λόγο εκπρόσωποι της αγοράς, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων έχουν προχωρήσει σε άνοδο των προσφερόμενων τιμών κατά 10%-15%, προκειμένου να απορροφήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Στο κάδρο, εκτός από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που συγκέντρωναν διαχρονικά τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, μπήκαν τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και άλλοι λιγότερο γνωστοί, οι οποίοι διατηρούν τη δυναμική αυτή και για το φετινό καλοκαίρι.

Η αμερικανική αγορά φαίνεται πως θα κάνει φέτος τη μεγάλη διαφορά, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των Αμερικανών τουριστών που θα επιλέξουν τελικά να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο κατάλυμα που μισθώνεται διαδικτυακά.

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται και από τις παραδοσιακές δεξαμενές εισερχόμενων τουριστών της Ελλάδας, με τις κρατήσεις από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία να καταγράφουν άνοδο 25%-30% σε σχέση με το 2019. Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι τουρίστες από τις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου, καθώς οι κρατήσεις τους καταγράφουν αύξηση κατά 20% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ιδιαίτερη δυναμική επιδεικνύουν και οι ταξιδιώτες από την Πολωνία και τη Ρουμανία, δύο αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, με το ποσοστό των κρατήσεων να υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019 κατά 30%, τη στιγμή που στο… παιχνίδι μπαίνουν πιο έντονα και ταξιδιώτες από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει ανακόψει τον ρυθμό των κρατήσεων και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ακυρώσεις έχουν γίνει μόνο για το διάστημα που ακολουθεί μέχρι τον Μάιο κυρίως από Ρώσους ταξιδιώτες, οι οποίοι πάντως φαίνεται να διατηρούν για την ώρα τουλάχιστον τις κρατήσεις που έχουν κάνει για την περίοδο υψηλής ζήτησης.

Την πρωτοκαθεδρία στις κρατήσεις για τη φετινή σεζόν έχει η Κρήτη και ακολουθούν τα νησιά του Αιγαίου και τα Επτάνησα. Εκτός από τους παραδοσιακούς προορισμούς, ιδιαίτερη δυναμική αποκτούν τα τελευταία δύο χρόνια νησιά που δεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, όπως η Σύρος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Σποράδες.

«Λόγω της πανδημίας, τα τελευταία χρόνια οι ταξιδιώτες αναζητούσαν νέους προορισμούς και φέτος αυτοί οι προορισμοί φαίνεται ότι μπαίνουν στον χάρτη με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τόσος για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις για τους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, καθώς η πρόσβαση είναι πιο εύκολη και δεν απαιτείται η παράλληλη κράτηση εισιτηρίων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ενδεικτικά της έντονης ζήτησης είναι και τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η διεθνής εταιρεία αναλύσεων της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDna, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα, βάσει δεδομένων που συνελέγησαν μέχρι την 1η Μαρτίου, για τη θερινή περίοδο του 2022 σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις για καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η άνοδος που σημειώνεται διαμορφώνεται στο 232% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με την Πορτογαλία στο συν 196% και την Κροατία στο συν 151% να έπονται, όταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος προσεγγίζει το 74% για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας και η επιθυμία των καταναλωτών για ταξίδια τροφοδότησε θετικά τις τάσεις της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022. Ωστόσο, οι μελλοντικές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία αλλά και της ενδεχόμενης εμφάνισης νέων παραλλαγών της νόσου Covid-19.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ζήτηση για μίσθωση καταλυμάτων Airbnb έφτασε στο peak της μετά την πανδημία τον περασμένο Φεβρουάριο, με 20,8% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και 73,9% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021. Από την 1η Μαρτίου, ο ρυθμός κρατήσεων για την άνοιξη ήταν στο συν 113,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021 και κατά 3,4% υψηλότερος από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v