Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαγγελματικά Ταμεία: Στην ΤτΕ περνάει η εποπτεία του 2ου πυλώνα ασφάλισης

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Γιατί ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου φαίνεται να καταλήγει στη λύση της Κεντρικής Τράπεζας. Έρχεται μέχρι το καλοκαίρι νέο θεσμικό πλαίσιο για την επαγγελματική ασφάλιση.

Επαγγελματικά Ταμεία: Στην ΤτΕ περνάει η εποπτεία του 2ου πυλώνα ασφάλισης

Στην επιλογή της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης φαίνεται πως καταλήγει το υπουργείο Εργασίας. Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του Δεύτερου Πυλώνα και του σχεδίου νόμου που αναμένεται έως το καλοκαίρι. Αν και ακόμη, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου δεν έχει λάβει την οριστική απόφαση, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το σημαντικό ζήτημα της εποπτείας να έχει σχεδόν κλείσει. Παραμένουν οι τελικές διευθετήσεις και συνεννοήσεις με την ΤτΕ, ώστε να «κλειδώσει» οριστικά.

Σήμερα, τα ΤΕΑ, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και μία Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η εποπτεία παραμένει κατακερματισμένη σε διαφορετικές Αρχές, στις οποίες μάλιστα, παρατηρείται υποστελέχωση, με ότι συνεπάγεται αυτό στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα κατά την ίδρυση ενός Ταμείου, έχει αναδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση που ο θεσμός των ΤΕΑ είναι περισσότερο διαδεδομένος, κατά πλειοψηφία τα ΤΕΑ εποπτεύονται από έναν φορέα.

Έτσι, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα ΤΕΑ, με στόχο να ενισχυθεί και να συνεχιστεί το αναπτυξιακό μομέντουμ του 2ου πυλώνα ασφάλισης, εξετάζεται το ζήτημα της εποπτείας, παράλληλα με εξαιρετικής σημασίας θέματα όπως τα χαρακτηριστικά των μικρών ΤΕΑ, τα «πολυεργοδοτικά» ταμεία και βέβαια το φορολογικό καθεστώς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από διάλογο με τους φορείς, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προσανατολίζεται προς την ΤτΕ, με τις κατάλληλες όμως στελεχιακές παρεμβάσεις. Η διατήρηση του υπάρχοντος, προβληματικού καθεστώτος έχει αποκλειστεί ενώ η ίδρυση και η οργάνωση ενός νέου φορέα ή μίας νέας ανεξάρτητης αρχής που θα έχει τον ρόλο επόπτη, φαίνεται πως αποκλείεται, καθώς κρίνεται πως απαιτεί πολύ χρόνο για την σύσταση και την στελέχωσή της, ενώ σημαντικό θα είναι και το κόστος λειτουργίας της (νέα γραφεία, υλικοτεχνική υποδομή, επιπλέον προσωπικό).

Επιπλέον, ως σημαντικό μειονέκτημα θεωρείται η αδυναμία – λόγω έλλειψης – των κατάλληλων και έμπειρων στελεχών από την αγορά, που θα μπορούν να καλύψουν τις θέσεις σε μια πιθανή νέα εποπτική αρχή. Κι όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς των ΤΕΑ, σήμερα, η στελέχωση των υπηρεσιών παραμένει ελλιπής, πόσο μάλλον όταν η φύση της συγκεκριμένης εποπτείας είναι πολύ σημαντική και απαιτητική με ιδιαίτερα δύσκολα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης είναι σύνθετες οντότητες που πρέπει να είναι οργανωτικά επαρκής.

Να σημειωθεί πάντως, ότι παρά τις ελλείψεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που έχει τεθεί από το 2002, τα τελευταία χρόνια, τα ΤΕΑ έχουν μια διαρκώς αυξανόμενη παρουσία στη χώρα μας. Αυτή την στιγμή, υπάρχουν 25 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με 201 εκατ. ευρώ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 4 Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, από τους κλάδους του φαρμάκου, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και της ιδιωτικής ασφάλισης, τότε το συνολικό αποθεματικό εκτοξεύεται στο 1,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v