Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurocontrol: Τα τρία σενάρια για την ανάκαμψη των αερομεταφορών στην Ευρώπη

Στο 92% των επιπέδων του 2019 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η κίνηση το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Οργανισμού.

Eurocontrol: Τα τρία σενάρια για την ανάκαμψη των αερομεταφορών στην Ευρώπη

Σταθερή ανάκαμψη των αερομεταφορών στην Ευρώπη για την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου, με την κίνηση (σ.σ.: αριθμός πτήσεων) να φτάνει στο 89% του 2019 έως τον Αύγουστο, ποσοστό, το οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα αυξηθεί περαιτέρω στο 92%, προβλέπει στο βασικό του σενάριο το Eurocontrol, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας.

Αυτή η σταδιακή ανάκαμψη μεταφράζεται σε περίπου 9,3 εκατ. πτήσεις για ολόκληρο το έτος 2022, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 84% της κίνησης του 2019, όταν οι πτήσεις σημείωσαν ρεκόρ φτάνοντας τα 11,1 εκατ. Το 2021 ο αντίστοιχος αριθμός διαμορφώθηκε τελικά σε 6,2 εκατ.

Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, ο μεγαλύτερος αριθμός ενδοευρωπαϊκών πτήσεων θα επανέλθει στην κανονικότητα ή ακόμη και θα ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων θα ανακάμψει σταδιακά.

Το Eurocontrol έχει επεξεργαστεί δύο ακόμη σενάρια σχετικά με την ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης:

• Στο απαισιόδοξο σενάριο, το Eurocontrol προβλέπει μια πιο αργή ανάκαμψη έως το καλοκαίρι, με τις πτήσεις να φτάνουν στο 83% κατ’ ανώτατο όριο των επιπέδων του 2019, με την εμφάνιση αστάθμητων παραγόντων να προκαλούν πτώση μετά το καλοκαίρι και μόνο μερική ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους.

• Στο αισιόδοξο σενάριο, το Eurocontrol προβλέπει ταχεία επιτάχυνση στο 95% των επιπέδων του 2019 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τις περισσότερες πτήσεις να ξεκινούν ξανά. Σε αυτό το σενάριο, δεν θα υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν μετά το καλοκαίρι την κίνηση, η οποία στο τέλος του έτους θα αυξηθεί περαιτέρω προσεγγίζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Οι αερομεταφορές συνεχίζουν να ανακάμπτουν τις τελευταίες εβδομάδες και σημειώθηκε σταθερή άνοδος από το 68% τον Ιανουάριο στο 79% μέχρι τις αρχές Απριλίου σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τη χωρητικότητά τους, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει ήδη τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Οι άνθρωποι δείχνουν ότι είναι πραγματικά πρόθυμοι να ταξιδέψουν αεροπορικώς -πολλοί για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Αναμένουμε ότι η κίνηση σε δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς θα υπερβεί το 100% των επιπέδων του 2019», τόνισε ο Eamonn Brennan, γενικός διευθυντής του Eurocontrol.

«Σαφώς, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται αφενός με τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω τις τιμές των καυσίμων και τις οικονομικές συνθήκες, και αφετέρου με την πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών της νόσου COVID. Καταγράφουμε επίσης ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο, ιδιαίτερα στα αεροδρόμια, και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v