Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πατάει «γκάζι» ο ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ρεκόρ στην έκδοση κύριων συντάξεων αλλά και στην υποβολή νέων αιτήσεων. Τι δείχνουν τα στοιχεία του «Άτλας». Πώς θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για «συντάξεις εμπιστοσύνης» και fast track.

Πατάει «γκάζι» ο ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Γκάζι» πρέπει να πατήσει ο ΕΦΚΑ προκειμένου έως τον Ιούνιο να μηδενίσει το στοκ των εκκρεμών συντάξεων, με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική πρόοδο αλλά και μεγάλο αριθμό ληξιπρόθεσμων καθώς και νέων αιτήσεων.

Πλέον, οι συντάξεις σε αναμονή για πάνω από 3 μήνες είναι 78.000, αριθμός σημαντικά μειωμένος. Όμως σε αυτόν θα πρέπει να προστεθούν και χιλιάδες άλλες αιτήσεις που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ακόμη. Στην πράξη, οι 78.000 αιτήσεις αφορούν αιτήσεις κύριας σύνταξης στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι διεθνείς και οι ανελαστικές αιτήσεις, καθώς και οι μη ληξιπρόθεσμες, δηλαδή αυτές που δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από την ημερομηνία υποβολής τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Άτλας», τον περασμένο Μάρτιο είχαν απομείνει 78.173 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, έναντι 79.940 που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο. Σε σχέση βέβαια με τον Μάρτιο του 2021, η αποκλιμάκωση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπάρχει μείωση κατά 28% ή κατά 30.720 αιτήσεις (78.173 από 108.893 που εκκρεμούσαν ένα χρόνο πριν).

Μεγάλη είναι και η μείωση της συνολικής δαπάνης που απαιτείται για να εξοφληθούν οι εκκρεμότητες αυτές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Άτλας» περιορίστηκε στα 179.698.561 ευρώ, από 195.828.724 που ήταν ένα μήνα νωρίτερα (μείωση 8,9%). Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, η μείωση του δημοσιονομικού βάρους είναι της τάξης του 65% καθώς πληρώθηκαν πλέον οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί πριν το 2019 και κατά συνέπεια δεν απαιτούνται πλέον αναδρομικά πολλών ετών.

Τον Μάρτιο εκδόθηκαν 21.385 κύριες συντάξεις, από 20.684 τον Φεβρουάριο και 19.794 τον Μάρτιο του 2021. Βέβαια, συνεχίστηκε παράλληλα και ο αυξημένος αριθμός υποβολής νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Έτσι, οι νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο ήταν 20.297, αυξημένες όχι μόνο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 (18.194 νέες αιτήσεις) αλλά και με τον φετινό Φεβρουάριο (19.235).

Συνολικά, την περσινή χρονιά, καταγράφηκε νέο ρεκόρ, με τη διεκπεραίωση συνολικά 223.721 φακέλων για κύρια σύνταξη έναντι 161.771 του 2021. Παράλληλα βέβαια, κατά την προηγούμενη χρονιά, υποβλήθηκαν συνολικά και 212.151 νέες αιτήσεις, αριθμός επίσης ρεκόρ.

Να σημειωθεί ότι άμεσα τίθεται σε λειτουργία το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για συντάξεις fast track και συντάξεις εμπιστοσύνης. Εκτιμάται ότι από τις 78.000 εκκρεμείς αιτήσεις, το 70% με 75% θα αποδοθούν ως «συντάξεις εμπιστοσύνης». Θα εκδοθούν δηλαδή με βάση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ αλλά και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν. 

Ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Με αυτό τον τρόπο θα αποδοθούν ταχύτερα οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά στους δικαιούχους.

Παράλληλα, δε, θα «τρέξει» και η διαδικασία fast track για την έκδοση των νέων συντάξεων. Θα αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός Απριλίου, με στόχο να λάβουν τη σύνταξή τους μέσα σε ένα τρίμηνο, ήτοι έως το τέλος Ιουλίου. Μετά την πάροδο του τριμήνου δηλαδή, εάν τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τον ασφαλισμένο δεν επαληθευτούν από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα καταβάλλεται η σύνταξη στον ασφαλισμένο και ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v