Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομη επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε ΡΑΕ για τις επίμονα υψηλές τιμές ρεύματος

«Αδιάφοροι οι παραγωγοί ως προς τις τιμές που οι ίδιοι διαμορφώνουν», υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ. «Συγκεκριμένες στρατηγικές οδηγούν στη μεταφορά του 100% του ρίσκου των τιμών στους τελικούς καταναλωτές». Ζητά ρυθμιστικά μέτρα από τη ΡΑΕ.

Εβδομη επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε ΡΑΕ για τις επίμονα υψηλές τιμές ρεύματος

Για έλλειψη στοιχειώδους ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού μιλά η βιομηχανία, επισείοντας, μάλιστα, το ενδεχόμενο να δημιουργούνται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών σε βάρος των τελικών καταναλωτών.

Με επιστολή της στη ΡΑΕ, η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται τη μέση χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο, που ήταν στα 272,4 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν η μέση τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο ήταν στα 75,5 ευρώ τη μεγαβατώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Ρυθμιστής. Θυμίζουμε ότι στην εγχώρια αγορά λειτουργεί το μοντέλο month ahead, με άλλα λόγια, οι παραγωγοί μετακυλίουν το κόστος αγοράς φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού του επόμενου μήνα.

Επιπλέον, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική πτώση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, τον Απρίλιο, οι αντίστοιχες τιμές στην ελληνική αγορά εξακολουθούν και κινούνται στα υψηλά επίπεδα των 250 ευρώ τη μεγαβατώρα, παρά το πολύ υψηλό επίπεδο των εισαγωγών, της αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ και της μειωμένης εποχιακής ζήτησης. Να προσθέσουμε ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ως και σήμερα, Τετάρτη, είναι στα 249,13 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Αυτή είναι η έβδομη, κατά σειρά, επιστολή που αποστέλλει στη ΡΑΕ η ΕΒΙΚΕΝ, ζητώντας άμεσα ρυθμιστική παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε ξεκινήσει «να χτυπά το καμπανάκι» από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, με πιο πρόσφατη την επιστολή που στάλθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτή τη φορά στηρίζει την επιχειρηματολογία της για την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης στο κείμενο του RePowerEU, που δημοσίευσε η Κομισιόν τον Μάρτιο. Πιο συγκεκριμένα, στο Annex I παρατίθενται οι λόγοι που δικαιολογούν την παρέμβαση στον καθορισμό των τιμών, ως απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ενέργειας:

«Όταν εμποδίζονται οι προμηθευτές να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου ή σε πιο μακροπρόθεσμες αγορές, που τους επιτρέπουν να κάνουν προσφορές στους καταναλωτές. Όταν μετακυλίονται οι αυξήσεις τιμών και η αστάθεια στην αγορά χονδρικής απευθείας στις αγορές λιανικής. Αυτό θα σήμαινε ότι η λιανική αγορά αποτυγχάνει να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις ασταθείς τιμές, στον βαθμό που αυτοί οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη ζήτησή τους».

Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι από πέρυσι «λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένες στρατηγικές στην αγορά προμήθειας, οι οποίες οδηγούν στη μεταφορά του 100% του ρίσκου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών».

Η ανύπαρκτη προθεσμιακή αγορά, σε συνδυασμό με την απροθυμία των παραγωγών να προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσοστό του portfolio παραγωγής τους μέσω διμερών συμβολαίων, όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ, έχει ως αποτέλεσμα όλη η παραγόμενη ενέργεια να περνά μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τις τιμές του οποίου διαμορφώνουν χωρίς ρίσκο οι παραγωγοί, προσθέτει.

Έτσι, οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές δεν διαθέτουν τα εργαλεία εκείνα που θα τους επέτρεπαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την απότομη αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, λέει η ΕΒΙΚΕΝ.

«Στις επιστολές μας επισημαίνουμε με σημασία ότι η στρατηγική αυτή ενδέχεται να δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς πλέον οι παραγωγοί καθίστανται αδιάφοροι ως προς τις τιμές, που οι ίδιοι διαμορφώνουν στη χονδρεμπορική αγορά».

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά από τη ΡΑΕ τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων, καθώς εκτός από τις έκτακτες συνθήκες που συντρέχουν στην εγχώρια ηλεκτρική αγορά, καθυστερούν και μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως η εφαρμογή της «ανακατανομής» στην Αγορά Εξισορρόπησης, η ανάληψη και από τις ΑΠΕ πλήρους ευθύνης εξισορρόπησης, η σύναψη διμερών συμβολαίων με παραγωγούς θερμικών μονάδων και η ουσιαστική συμμετοχή της ζήτησης σε όλες τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v