Ωριμα προς αξιοποίηση 9 «φιλέτα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση 9 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωριμα προς αξιοποίηση 9 «φιλέτα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση 9 τουλάχιστον ώριμων προς εκμετάλλευση «χακί» ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί γύρω στα τέλη Μαΐου, πρόκειται να εγκριθούν οι νέοι όροι βάσει των οποίων θα «τρέξουν» οι δημόσιοι ηλεκτρονικοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, με δεδομένο ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν τις τιμές εκκίνησης και τα ζητούμενα μισθώματα.

Στόχος των επικεφαλής της ΥΠΑΑΠΕΔ αποτελεί η προκήρυξη των διαγωνισμών για τα 9 ώριμα ακίνητα, που έχουν μεγάλη εμπορική και αντικειμενική αξία και δύνανται να προσελκύσουν άμεσα το ενδιαφέρον των επενδυτών, μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Στη λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το «φιλέτο» στην Πέρδικα της Αίγινας, το νεοκλασικό κτίριο της Ακαδημίας 31 στην καρδιά της Αθήνας, αγροτεμάχιο στη δυτική Μακεδονία και το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πάτρας.

Το «φιλέτο» στην Πέρδικα

Με τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης των 330 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Πέρδικα της Αίγινας. Ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια μίσθωση του «χακί» ακινήτου, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, εξέφρασαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος τρεις ελληνικοί όμιλοι, ο ένας εκ των οποίων ήταν η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου.

Βάσει της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, το ετήσιο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 1 εκατ. ευρώ, ενώ η μίσθωση του ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 99 χρόνια. Το συγκεκριμένο οικόπεδο πληροί τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο μεγάλης κλίμακας, αποτελούμενο από θεματικά πάρκα, ιδιωτικές κατοικίες, ακόμη και πολυτελές κάμπινγκ (glamping). Σημαντικό ατού για την εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου είναι η δυνατότητα που έχει να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και να προχωρήσει η εκμετάλλευσή του με όρους fast track.

Το νεοκλασικό της Ακαδημίας

Στα ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να συμπεριληφθεί και το νεοκλασικό κτίριο της οδού Ακαδημίας 31 στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας και έχει συνολική επιφάνεια άνω των 2.500 τ.μ., έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς ενδιαφέρον ξενοδοχειακοί όμιλοι, δεδομένου ότι το κτίριο ενδείκνυται για την ανάπτυξη μιας boutique μονάδας.

Το Νοσοκομείο στην Πάτρα

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και για το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών (στρατόπεδο Χριστιά), έκτασης 10 στρεμμάτων. Το ακίνητο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας και βρίσκεται στον οικισμό του Προφήτη Ηλία, βάσει των όρων του διαγωνισμού θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως υγειονομική δομή.

Ακίνητο στην Καλλιθέα

Ενας ακόμη διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και αφορά την αξιοποίηση ενός εξαώροφου κτιρίου στην Καλλιθέα, επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου 156. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια άνω των 3.000 τ.μ. και είναι ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

Γραφεία-Διαμερίσματα

Για επαγγελματική στέγη (γραφεία) ή κατοικίες προορίζονται τα τέσσερα διαμερίσματα που βρίσκονται σε κτίριο της οδού Ακαδημίας 27Α. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, η έκταση των οποίων ποικίλλει και διαμορφώνεται από 50 τ.μ. έως 220 τ.μ., θα προκηρυχθούν ισάριθμοι διαγωνισμοί και καθένα από αυτά θα αξιοποιηθεί ξεχωριστά.

Αγροτεμάχιο στη δυτική Μακεδονία

Η ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκρίνεται στο πλαίσιο της αξιοποίησης ενός αγροτεμαχίου που βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία -και συγκεκριμένα σε περιοχή που υπάγεται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης- σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ΥΠΑΑΠΕΔ, βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν οι τελικοί όροι του σχετικού διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η ΥΠΑΑΠΕΔ προκήρυξε συνολικά 34 ηλεκτρονικούς δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εκμίσθωση ακινήτων του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται, με τα συνολικά έσοδα που απέφεραν στα Ταμεία όλες οι συναφθείσες συμβάσεις από την ίδρυση της Υπηρεσίας να ανέρχονται σε 1,9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v