Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Οι εκβιασμοί της Ρωσίας καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία

Το FSRU στην Αλεξανδρούπολη προστίθεται σε μια σειρά επενδύσεων που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, τόνισε. Σε 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχτεί σημαντικά αυξημένες ποσότητες LNG.

Μητσοτάκης: Οι εκβιασμοί της Ρωσίας καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία

Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε το FSRU της Αλεξανδρούπολης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια του έργου. Στέλνει το μήνυμα ότι οι χώρες της περιοχής είναι έτοιμες να αναλάβουν ένα νέο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη.

Οι εκβιασμοί της Ρωσίας καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι μόνο αναγκαία αλλά και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί και έχει φροντίσει για την ενεργειακή της επάρκεια και είναι πρόθυμη να βοηθήσει και άλλα κράτη όπως η Βουλγαρία.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Είναι μια υψηλής τεχνολογίας κατασκευή, με κόστος 360 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το ΕΣΠΑ.

Το FSRU προστίθεται σε μια σειρά επενδύσεων που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Σε 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχτεί σημαντικά αυξημένες ποσότητες LNG, τόνισε. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως την εγχώρια αγορά αλλά και να καλύψουν σημαντικό μέρος των αναγκών των Βαλκανίων που σήμερα καλύπτεται από το ρωσικό αέριο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αξία της διακρατικής συμπόρευσης αλλά και της προσήλωσης στον στόχο για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ΑΕΠ. Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης, όμως η τελική προοπτική παραμένει η φθηνή και καθαρή ενέργεια από τη φύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι ο Σαρλ Μισέλ είχε έρθει τελευταία φορά στον Εβρο όταν υπήρξε η κρίση με τους πρόσφυγες. Σήμερα η παρουσία του εδώ συμβολίζει την αναπτυξιακή διάσταση αυτού του έργου. «Ενα έργο που τα έφερε έτσι η ζωή να αποκτά σημαντική γεωστρατηγική σημασία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v